EFOR Policy Brief

Statutul parlamentarilor: mai ușor să îngropi un dosar

Modificările aduse legii privind statutul parlamentarilor sunt extrem de periculoase. Aprobate peste noapte fără nici un fel de consultare publică, acestea creează premizele îngropării anchetelor privind miniștri și foști miniștri, precum și a cererilor de arestare, reținere și percheziție privindu-i pe parlamentari la Comisie, avertizează Laura Ștefan în ultimul nostru Policy Brief.

Pe scurt,

Doar hotărârile de aprobare a cererilor ministrului justiției mai ajung în plenul camerelor, nu se dau termene clare de analiză a cererilor de reținere, arestare sau percheziție și nu e clar ce documente însoțesc cererea ministrului justiției (de pildă, dosarul)

Pe incompatibilități se face o procedură paralelă celei de la ANI, perpetuând practica Parlamentului de a implica în chestiuni care nu țin de activitatea lui

Soluțiile noastre sunt:

1. Atacarea la CCR a legii înainte de promulgare – fie de către un grup de parlamentari (50 de deputați sau 25 de senatori), fie de către Președintele României.

2. Retrimiterea legii la Parlament de către Președintele României pentru rezolvarea aspectelor evidențiate mai sus chiar de către Parlament.

 

Reamintim că aceste aspecte sunt monitorizate atent de către Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. O consultare corectă a societății civile cu privire la un proiect de o asemenea importanță ar fi eliminat multe dintre erorile prezentate mai sus. Din păcate adoptarea unor acte normative peste noapte și fără consultarea celor interesați are influențe negative asupra calității acestora, așa cum lesne se poate observa în cazul de față.

 

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.