În vreme ce Ucraina e distrusă militar de invazia rusă, cetăţenii Rusiei pot face în continuare turism şi shopping în ţări UE – pe care Rusia le-a declarat “neprietene”. Departe de a fi o măsură radicală,
suspendarea vizelor turistice Schengen (tip C) pentru cetăţenii ruşi e o măsură morală şi necesară. Iată datele şi argumentele.
Doar în luna iulie au trecut prin Finlanda peste 185.000 cetăţeni ruşi, majoritatea cu vize emise de alte state Schengen decât Finlanda. Pentru cele 2.4 milioane vize Schengen “uniforme” emise în 2021 (tipurile A, B, C; vezi discuţia mai jos) principalul client a fost Rusia cu 536.000 bucăţi; Turcia, India, ţările din Maghreb sau China o urmează la distanţă.
Incetarea emiterii de vize turistice C pentru cetăţenii ruşi e un aranjament imperfect, cu multe portiţe de scăpare, dar el ar rezolva grosul problemei, iar asta e suficient. Lasă destul loc pentru a sprijini oponenţii lui Putin, ori a ajuta studenţii şi cercetătorii care îşi fac meseria să păstreze contactul cu Occidentul. Dar ar trimite un şoc electric în societatea confortabilă din Moscova şi St Petersburg, care încă nu realizează că se află într-un război devastator deoarece Putin s-a străduit din răsputeri până acum să o protejeze de consecinţe sau chiar de ştiri neplăcute. E vremea ca toţi aceştia să realizeze că accesul în UE nu este un drept natural ci o formă de cooperare între state care implică responsabilităţi reciproce, nu doar de o singură parte.
Această campanie de advocacy este parte din proiectul EFOR “Civil society support for Ukraine”, susţinut de Friedrich Naumann Stiftung für die Freiheit.