Am transmis MJ recomandări pe marginea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 – 2020

Ministerul Justiției a lansat pe 10 octombrie, în dezbatere publică, proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 – 2020.

Proiectul de strategie a fost elaborat de Ministerului Justiției și are la bază recomandările formulate de experții Băncii Mondiale, în cadrul proiectului „Analiza funcțională a sectorului justiţiei din România” și cuprinde principalele obiective pentru dezvoltarea sistemului judiciar pentru perioada 2015-2020.

 

Expert Forum, Funky Citizens şi Liderjust au organizat, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la București (la American Corner din cadrul Bibliotecii Naţionale a României), o dezbatere pe marginea acestui proiect, spre a identifica prioritățile sistemului de justiție în perioada 2015 – 2020. La dezbatere au participat tineri profesioniști din sistemul de justiție (judecători, procurori, avocați, consilieri juridici), dar și membri ai societății civile şi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei.

În urma sesiunii de discuții au rezultat mai multe observații transmise Ministerului Justiției pe marginea proiectului de strategie aflat în dezbatere publică.

 

OBSERVAŢII GENERALE

 

În cadrul dezbaterii am discutat despre viziunea asupra sistemului de justiție din perspectiva beneficiarilor unei strategii de dezvoltare pe termen lung și despre modul în care aceasta este reflectată în proiectul supus dezbaterii și au rezultat următoarele observații:

  • Sistemul de justiție trebuie să devină unul eficient, orientat către cetățeanul – client (justițiabil), oferindu-i acestuia un real acces la justiție.
  • Sistemul de justiție trebuie să fie informatizat și accesibil, astfel încât acesta să poată lucra mai rapid.
  • Comunicarea cu oamenii din sistem trebuie să fie una reală pentru ca aceștia să își poată aduce aportul la dezvoltarea unor politici publice orientate spre îmbunătățirea sistemului de justiție. Modurile actuale de comunicare cu magistrații sau alți profesioniști din sistem sunt ineficiente și trebuie regândite.
  • Sunt necesare instrumente de educație juridică pentru cetățeni, fie că vorbim de educație digitală și traducerea datelor pentru justițiabili sau de educaţie timpurie în sistemul de învăţământ
  • Trebuie regândit atât modul de formare a magistraților, cât și modul de evaluare a performanței acestora, bazat pe date reale care arată discrepanțele de la nivelul fiecărei instanțe.
  • Este nevoie de mai multe date statistice deschise, astfel încât politicile publice să fie bazate pe date reale, accesibile.
  • Accesul la justiție trebuie să fie îmbunătățit, atât din punctul de vedere al traducerii procedurilor pentru justițiabili, astfel încât durata unui litigiu să se reducă, cât și din cel al regândirii sistemului de asistență juridică din oficiu, al clinicilor juridice sau al deschiderii profesiilor libere.
  • Asigurarea integrității și a independenței magistraților
  • Orice program-pilot ce ține de sistemul de justiție trebuie să se bazeze pe o metodologie clară, pe niște indicatori foarte bine selectați.
  • Este neclar cum (și dacă) se (mai) fac dezbaterile pe tema revizuirii Constituției și este important să existe o consultare pe fiecare modificare a legislației cu cei asupra cărora aceasta are impact, care ar putea crește volumul de muncă sau durata, astfel încât aceștia să aibă timp de reacție și de pregătire pentru modificări.

 

Recomandările pot fi citite aici: Recomandări strategie justitie

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România

logos


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.