Întărirea capacității sistemului de justiție în Europa de Est (Ucraina)

Proiectul „Stronger judiciary in Eastern Europe – Ukraine” este o continuare a inițiativei care a urmărit să împartășască bune practici în domeniul combaterii corupției și reformei sistemului judiciar în Georgia, Moldova și Ucraina. Acest proiect se concentrează pe Ucraina și urmărește să ajute la consolidarea și eficientizarea nou-createi instituții responsabile cu combaterea corupției – National Anticorruption Bureau (NABU). Ca urmare a recentei numiri a conducerii acestei instituții, proiectul a dorit să furnizeze acesteia bune practici ale instituțiilor omoloage în combaterea corupției prin organizarea unei vizite de studiu specifice.

Anti-Corruption Bureau este o agenție gurvenamentală anticorupție ucraineană care investighează cazurile de corupție din Ucraina și le înaintează ulterior procuraturii. A fost constituită în 2014 după ce precursorul său, Comitetul Național Anticorupție, a fost considerată un eșec .

Astfel, în perioada 21-23 septembrie 2015, EFOR a primit delegația NABU la București, dl. Artem Sytnyk (Director, NABU) și dl. Anatoly Novak (Director Adjunct, NABU), care au întreprins o vizită de studiu în principalele instituții responsable cu combaterea și prevenirea corupției în România: Direcția Națională Anticorupție, Ministerul Justiției, Agenția Națională pentru Integritate, dar și Direcția Generală Anticorupție (MAI).

În același timp, în perioada 21-23 septembrie, EFOR a primit o a doua delegație din Ucraina pentru o altă vizită de studiu. Delegația a fost formată din Consiliul de Supraveghere al NABU, reprezentanți ai Ministerului de Justiție, dar și din experți internaționali. Pe lângă NABU, Ucraina urmarește să creeze o instutție responsabilă de verificarea declarațiilor de avere, a incompatibilităților și a conflictelor de interese. Scopul vizitei de studiu a fost furnizarea unor informații concrete și bune practici despre modul de funcționare a Agenției Naționale de Integritate. În cadrul întâlnirii cu Agenția Națională pentru Integritate, au putut discuta în detaliu despre instrumentele pe care ANI le folosește în îndeplinirea atribuțiilor sale, despre activitatea inspectorilor de integritate, dar și despre arhitectura instituțională a ANI.

În cadrul vizitei delegației ucrainiene la București, am organizat o întâlnire informală cu reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale din România, dar și jurnaliști. Discuțiile purtate astfel au putut oferi o altă perspectiva despre lupta împotriva corupției, un schimb de bune practici în ceea ce privește eforturile pe care sectorul ONG  le poate face pentru a sprijini instituțiile care luptă efectiv cu corupția. De asemenea, a oferit și o perspectivă asupra presunilor la care pot fi supuse ONG-urile și mai ales jurnaliștii în țările din Estul Europei când vine vorba despre combaterea corupției la nivel înalt.  La această întâlnire au participat reprezentanți ai Funky Citizens, Freedon House România, LiderJust, Centrul Român pentru Politici Europene, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, și jurnaliști de la HotNews și Rise Project.​

Deplasarea la București a celei de-a doua delegații a beneficiat, parțial, de suportul International Renaissance Foundation (Open Society Foundation Ukraine)

 

Parteneri

Anticorruption Action Center

Inernational Renaissance Foundation (Open Society Foundation, Ukraine)

 

 

 

Proiect finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.