Subvenții cu dedicație pentru partide în 2020

Expert Forum își arată îngrijorarea față de modificarea fundamentală a regulilor de finanțare a partidelor politice prin subvenții prin intermediul Legii bugetului pe 2020. Am luat la cunoștință și apreciem faptul că limitele maxime ale subvențiilor au fost reduse pentru anul curent la 181 de milioane de lei. Cu toate acestea, același act normativ a inclus o modificare prin care subvențiile se acordă potrivit numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020 și nu conform numărului de voturi obținute la alegerile locale și parlamentare, după cum specifică legea 334/2006 a finanțării partidelor politice.

Art. 47. – Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) și art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvențiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorității Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020.  

Considerăm că aceste modificări fundamentale referitoare la finanțarea partidelor ar trebui să se realizeze în urma unor dezbateri publice și prin legea dedicată, nu prin Legea bugetului. Mai mult, amendamentele au fost făcute pe fondul unor negocieri politice, principalul beneficiar fiind Partidul Pro Romania, fapt care poate afecta echitatea și logica procesului electoral.

Amendamentul introduce reguli la începutul anului electoral fără transparență sau consultare publică și fără a avea toate detaliile privind alocarea fondurilor clarificate.

Dacă partidele parlamentare doresc să modifice regulile privind subvențiile, reamintim câteva măsuri pe care le-am promovat deja alături de alte organizații neguvernamentale, care sunt necesare și pot ajuta la îmbunătățirea și creșterea echității procesului de finanțare (www.expertforum.ro/9-reforme-pentru-alegeri-2020/ și www.expertforum.ro/amendamente-finantarea-partidelor):

  • Plafonarea cheltuielilor pentru subvenții și luarea în calcul într-o pondere mai mare a voturilor de la alegerile locale
  • Plafonarea subvențiilor de stat, prin amendarea articolului 18 (2) din Legea 334/2006 și a normelor aferente;
  • Scăderea pragului pentru obținerea de subvenții la nivel local pentru a ține cont și de voturile obținute la alegerea primarilor și/sau consilierilor locali – alocarea de fonduri poate porni de la 5 mandate obținute pentru primar/consilier local
  • Creșterea ponderii din subvenție acordată pentru rezultatele obținute la alegerile locale la 50%

Solicităm abrogarea articolului 47 din Legea 5/2020 și discutarea oricăror modificări semnificative în domeniu prin dezbatere publică. Mai mult, amendarea legislației trebuie să se realizeze prin legea dedicată finanțării partidelor, nu prin ușa legislativă din dos.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.