“Suntem ruşi, adevărul e cu noi”. O privire asupra fascismului de masă în Rusia

Cu câteva zile în urmă întrebam într-o postare pe Facebook cum poate fi denazificată Rusia, o evidentă trimitere la agenda politică a lui Putin, doar că întoarsă pe dos. Unii au crezut că întrebarea era retorică ori au luat-o drept glumă, alţii s-au iritat şi au început să bată câmpii pe lângă subiect, să înjure fără motiv şamd. Dar tema e serioasă, trimite la o realitate incontestabilă iar răspunsurile încă sunt aşteptate pentru că subiectul ne afectează pe toţi.

Cu doar două zile înainte ca Putin să invadeze Ucraina, apărea un articol interesant ce aruncă o lumină nouă asupra naţional-fascismului în cultura de masă rusă. Doar o lună mai târziu pare că suntem deja în altă lume iar autorul, după cum mi-a mărturisit recent, este şi el speriat de câtă dreptate a avut.

Publicul român se va bucura să afle mai jos despre aceste hituri populare care aruncă o lumină asupra comportamentului politic al lui Putin şi unei bune părţi din societatea rusă, cu acest exacerbat cult al eroismului şi morţii prin care răspund la agresiuni inventate, existente doar in capul lor.

Traducerea făcută de EFOR e publicată cu acceptul autorului şi a Center for European Policy Analysis (CEPA).

 

“Suntem ruşi, adevărul e cu noi”. O privire asupra fascismului de masă în Rusia


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.