Susținerea societății civile din Republica Moldova și Ucraina

Durata proiectului 1 aprilie – 15 octombrie 2022

Cum ajutam cetățenii ucraineni ajunși în România
EFOR a găzduit  familii de refugiaţi din Ucraina: în total 56 de familii. Ne-a ajutat întreaga comunitate EFOR cu apartamente sau case de vară libere, în Bucureşti sau împrejurimi.Trei familii (9 persoane) au reuşit deja să plece în Canada, dar o parte sunt cu noi de la început şi stau pe termen lung. Îi ajutăm cu cheltuielile de instalare, produse de primă necesitate, traduceri, integrare, accesul la servicii medicale și la plasarea copiilor în şcoli şi grădiniţe. Avem și primul nou născut în familia extinsă EFOR, cu micul cetăţean Alexei.
  • Am oferit asistență legală pentru ucrainenii care au dorit sa plece in Canada pentru reunirea cu familia. I-am ajutat cu procesul de aplicare, traducerea documentelor si, in final, obtinerea vizei
  • Am sesizat o situatie abuziva in cadrul aeroportului Henri Coanda la centru de testare Milena – Centru testare Aeroport Henri Coandă. Li se perecepea tariful integral + taxa de urgenta pentru testarea pe timpul noptii, cand multi ucraineni ajungeau de la granita dorind sa plece catre alte tari. Am reusit spargerea monopolului si deschiderea in aceeasi zi a unui centru de testare privat, in parcare, pe langa reconsiderarea costurilor.
  • Am platit transportul de la granita catre diferite puncte de interes din Bucuresti pentru cetateni ucraineni.Centrul pentru Resurse Civice este partenerul nostru, unde finantam de la cereri de transport la produse necesare pentru cetatenii ucraineni care ajung la Isaccea.

Aprilie 2022 – Întâlnirea comunității de ucraineni EFOR

Pe 29 aprilie am reunit echipa EFOR, donatorii, voluntari și comunitatea de Ucraineni EFOR găzduită în București. Am simțit nevoia unui evenimenit de socializare, în care să se cunoască și să se simtă în siguranță, dar și în care pot schimba contacte și își pot împărtăși planurile de viitor și nevoile. Considerăm aceste evenimente de networking esențiale pentru comunitatea ucraineană din România, dar și pentru a crea o legătură directă prin care persoanele care ne susțin pot cunoaște beneficiarii și pot afla direct care sunt nevoile acestora în viitor, pe lângă acoperirea nevoilor imediate (mâncare, adăpost, servicii medicale).

Mulțumim tuturor pentru susținere și pentru ajutor! #continuăm!

Septembrie 2022 – EFOR 4 Ukraine Day

EFOR și-a prezentat experiența din ultimul în sprijinirea societății ucrainene și a sectorului civic pentru a atenua consecințele îngrozitoare ale agresiunii rusești. La eveniment au luat parte donatori, ambasadori, reprezentanți ai instituțiilor de stat și ai societății civile, dar și mass-media invitată de EFOR. 

Evenimentul a avut loc pe 6 septembrie, începând cu ora 17:00 în grădina  Black Sea Trust for Regional Cooperation, B-dul Primăverii nr. 50, Corp 6 “Casa Mica”, Sector 1, București.

Ne bucurăm că am putut arăta cum am folosit donațiile primite și să conturăm prioritățile pentru viitor. Alături de noi a fot partenera noastra ucraineană, Inna Volkova din raionul Odesa.

Am discutat despre ceea ce s-a făcut până acum, dar și cum putem lucra împreună pe termen lung pentru a răspunde nevoilor din comunitățile ucrainene. 

Agendă 

17:00 – Cuvânt de Bun Venit de la BST: Sergiu Panainte, director

17:05 – Excelența Sa Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București

17:10 – Raportul EFOR către donatori și mass-media; 

17:20 – Luca Ciubotaru, președintele Rădăuțiul Civic, coordonatorul hubului umanitar din județul Suceava

17:25 – Inna Volkova, membră a Consiliului Raional Odesa, Coordonatoral Consiliului Raional Odesa pentru ajutor umanitar „Salvați vieți”

17:30– Discuție liberă cu mass-media, comunitatea donatorilor și comunitatea ucraineană din rețeaua EFOR

Policy Brief – Obstacolele întâmpinate de refugiații ucraineni în România

Policy Brief Expert Forum

This event was made with the financial support of the European Union and the Black Sea Trust for Regional Cooperation. Its contents are the sole responsibility of Expert Forum and do not necessarily reflect the views of the European Union and the Black Sea Trust for Regional Cooperation.

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.