Susţineţi campaniile de bună guvernare ale EFOR din perioada următoare

Susţineţi campaniile de bună guvernare ale EFOR din perioada următoare

  • Pentru 20 mai ne acredităm observatori internaţionali la alegerile locale anticipate din Republica Moldova: Chişinău şi Bălţi, primele două municipii, plus câteva comune, implicând aproape 40% din populaţia ţării.
  • Vom face tot posibilul să fim prezenţi ca observatori în Moldova şi la alegerile parlamentare din toamnă: miza politică e majoră, inclusiv pe dimensiunea simbolică Est-Vest. Până atunci am lansat #reconnectmoldovao campanie de brainstorming despre cum putem ajuta Moldova simplu şi rapid să se apropie de Europa. Măcar atâta să facem în Anul Centenarului, dacă autorităţile nu fac nimic. Vă vom informa despre acţiunile care urmează pe această agendă.

 

  • Continuăm să stăm cu ochii pe clientelismul politic în România, care proliferează nestânjenit la umbra scandalurilor publice. Adică monitorizăm ce face Ministerul Dezvoltării şi alocările pentru investiţii de la bugetul de stat cu care puterea zilei cumpără primari. În 2019 avem şi noi alegeri importante şi toată lumea are nevoie de primari în campanii. Asta înseamnă muncă de chinez bătrân, ca să adunăm şi să punem cap la cap date de proastă calitate despre mii de proiecte de investiţii locale, pe care guvernul le ţine vraişte, ori le ascunde de-a dreptul. Haosul administrativ e o bună strategie de guvernare clientelară.
  • În lunile următoare ne propunem să ajungem cât mai mult în țară cu subiectul ăsta, pentru a discuta experiența noastră cu activiști civici şi jurnaliști; urmăriți pagina EFOR pentru a vedea când ajungem și în orașul vostru.
  • La fel, stăm cu ochii pe companiile de stat (inclusiv municipale, precum cele 22 nou-create la Bucureşti) şi autorităţile de reglementare, precum ANRE, unde de asemenea clientelismul e în floare, iar profesionalismul se erodează.

 

  • Dacă se va face referendum în România, pentru familie sau cine ştie ce alte teme se mai gândeşte puterea să arunce în oală la derută, vom monitoriza scrutinul pentru a avea un rezultat corect, indiferent care este acela.

 

  • Lucrăm la construirea unui pachet pilot de combatere a știrilor false și propagandei relevante politic, ce ne afectează tot mai mult în campaniile electorale. Dar nu prin poliţia gândirii sau interdicţii online – ca liberali, nu credem că metodele astea funcţionează. Mai eficient e să faci prevenţie prin cultivarea discernământului oamenilor, de la vârste fragede, sau prin explicarea onestă a mecanismelor propagandei. Va fi tot un pachet diferenţiat, pe România şi Republica Moldova, pentru că şi propaganda are mecanisme substanţial diferite la noi şi la ei.

 

  • În fine, alături de alţi activişti, vom reacţiona rapid şi vă vom avertiza în timp real despre toate încercările de demolare a lucrurilor bune făcute în justiţie în ultimul deceniu şi jumătate.

Dacă vă plac acţiunile noastre, care sunt din ce în ce mai mult bazate pe voluntariat, vă aşteptăm alături de noi.

 

Sprijiniţi-ne în cel fel puteţi:
  • Donații sau sponsorizări – detalii pe www.expertforum.ro/doneaza.
  • Cea mai simplă formă de a ne ajuta fără să vă coste nimic este redirecționarea a 2% din impozitul pe veniturile din salarii până pe 25 mai. Detalii si formular aici.
Dacă sunteți din Bucureşti si vreți să depuneți formularul 230, scrieți-ne până pe 15 mai 2018 la [email protected] sau pe Facebook şi venim noi să ridicăm formularul.

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.