Teachers4Democracy & Ghidul Educație Civică în Acțiune

În perioada noiembrie 2018 – iunie 2019, EFOR a derulat proiectul “Teachers4Democracy Network”, finanțat de către Ambasada SUA la București.

 

 Scop: Proiectul a avut ca scop consolidarea rețelei profesorilor absolvenți a Școlii pentru Democrație din România prin organizarea unei întâlniri naționale în București unde profesorii au avut ocazia să facă schimbi de bune practici de la absolvirea cursurilor Școlii pentru Democrație, precum și să afle despere noi instrumente și metode dezvoltate de EFOR. Ulterior, EFOR a sprijinit o parte din profesori în implementare a noi inițiative la nivelul comunităților lor, în special proiecte regionale care au făcut posibil ca profesori din comunități diferite să lucreze împreună.

 

  1. Reuniunea profesorilor

EFOR a organizat între 29-30 ianuarie 2019 o reuniune a profesorilor absolvenți ai Școlii pentru Democrație cu scopul de creștere a implicării civice în diferite comunități din România. În cadrul evenimentului s-au reunit 45 de profesori din ediții diferite ale Școlii la București pentru două zile de ateliere.

Agenda reuniunii:

  • Schimb de bune practici: Profesorii au prezentat diferitele proiecte civice pe care le-au organizat în comunitățile lor în ultimii ani. Astfel au fost prezentate peste 20 de proiecte implementate în cadrul Școlii pentru Democrație de implicare civică pentru elevi

 

  • Atelier Issues to Action găzduit de Megan Goldenstein, Director de Program în cadrul organizației Mikva Challenge (Chicago, SUA), a fost alături de profesori în acel weekend și a prezentat metoda Issues to Action , dezvoltată de Mikva Challenge. Profesorii au aflat despre despre cei 6 pași ai metodei dezvoltată de Mikva Challenge,. Scopul metodei este de a oferi elevilor instrumentele necesare pentru a identifica o problemă importantă pentru ei și comunitatea lor, a îi ajuta în înțelegerea cauzelor problemei, iar, în final, dezvoltarea unui plan de acțiune pentru a combate problema.

 

  • Atelier despre Detectarea și combaterea știrilor false: Sorin Ioniță, expert de bună guvernare, a susținut un atelier dedicate detectării și combaterii știrilor false. Atelierul a fost special conceput pentru profesorii, oferind diferite exerciții care pot să fie introduce la clasă. Atelierul a inclus o parte teoretică menită pentru înțelegerea prejudecățile umane și de ce este mai probabil să cădem pradă știrilor false care ne confirmă prejudecățile noastre. A doua parte a atelierului implică o parte practică, un joc online care îi ajută pe participanți să înțeleagă cât de ușor puteți crea fake news și manipula online.

 

  • Cum lucrăm împreună? Sesiune dedicată profesorilor pentru discuții privind modalități de integrare a metodelor prezentate la clasă. Profesorii au lucrat împreună pentru elaborarea unor proiecte regionale, implicând mai multe școli din comunități diferite.

 

 

  1. Proiecte civice la firul ierbii

În perioada februarie – iunie 2010, profesorii, împreună cu echipa EFOR, au implementat proiecte în comunitățile lor, folosindu-se de instrumentele și metodele prezentare. Datorită experienței acumulate de la absolivrea cursurilor Școlii pentru Democrație și a activității civice constante în comunitățile lor, profesorii au trecut la următorul nivel și au implementat împreună proiecte regionale care au adus comunități de elevi laolaltă.

 

Pe scurt despre proiectele implementate:

  • Simularea Alegerilor pentru Parlamentul European, Timișoara: 55 de elevi împreună cu 5 profesori coordonatori au participat la un atelier de o zi unde elevii au putut să pună în practică cum funcționează Parlamentul European. Ei și-au pregătit diferite platforme electorale, au aflat cum să detecteze manipulare și știrile false, iar, în final au votat pentru platforma lor electorală preferată. Înainte de atelier, elevii au participat la scurte ateliere introductive organizate de profesorii coordonatori despre Parlamentul European, cum funcționează această și care rolul lui. Au avut loc 5 astfel de ateliere scurte, cu câte 30 de elevi prezenți per atelier.

 

  • Deschiderea unor cluburi de discursuri publice în Focșani, Vrancea și Bălan, Harghita: Pentru a ajuta elevii în pregătirea discursurilor pentru o viitoare competiție, am organizat un atelier pentru elevi unde aceștia au aflat mai multe despre structura unui discurs, dar au avut și șansa de a exersa ținerea unui discurs prin exercițiul discursuri fulger. Au participat în total 35 de elevi de liceu din Vrancea și 25 de elevi de gimnaziu din Bălan.

 

  • Pilotarea Metodei Educație civică în acțiune – atelier despre implicarea tinerilor în comunitate, Hârșova: 25 de elevi de liceul au participat la un atelier unde au descoperit cum să identifice corect diferite probleme din comunitate. Împreună am făcut Copăcelul Cauzal prin care am aflat cum să distingem cauzele de simptom și de unde să începem să cercetăm o problemă. Elevii ne-au povestit despre diferite probleme din comunitate pe care își doresc să le abordeze, iar noi le-am prezentat diferite acțiuni pe care pot să le facă în acest sens.

 

  • Atelier despre știrile false & manipularea online, Iași: 30 de elevi au participat la un atelier dedicat știrilor false și manipulării ținut de Sorin Ioniță. Elevii au învățat ce este un troll și diferența dintre el și un bot. Ei au aflat care sunt primele lucruri la care să fim atenți la o știre și cum să ne ferim de știrile false. Participanți au intrat în minte unui troll printr-un joc online.

 

  • Atelier pentru profesori despre știrile false & manipularea online, Galați: Sorin Ioniță a ținut un atelier privind fenomenul știrilor false și manipulare, dedicat profesorilor. 50 de profesori din Galați au participat la atelier, descoperind metodologia și pachetul pregătit de EFOR pentru profesorii care vor să abordeze acest subiect cu elevii lor la clasa. Astfel, profesorii participanți pot acum să țină un atelier similar dedicat elevilor lor.

 

 

  1. Dezvoltarea și pilotarea Ghidului Educație Civică în Acțiune

Pe baza atelierului găzduit de Meghan Goldenstein (Mikva Challenge, Chicago) la Reuniunea profesorilor, EFOR a adaptat metoda Issues to Action și a dezvoltat Ghidul Educație Civică în Acțiune, un instrument personalizat sistemului de educație din România.

Proiectele civice implementate de profesorii au fost de asemenea ocazia de pilotare a diferite activități din această metodă. Feedback-ul profesorilor cules atât în cadrul atelierului, precum și feedbackul colectat de membrii EFOR pe parcursul implementării proiectelor au fost inserate în dezvoltarea Ghidului Educație Civică în Acțiune.

Ghidul Educație Civică în Acțiune propune o metodă inovativă, în 5 pași, care are scopul de a-i învăța pe tineri cum funcționează democrația, despre rolul activ pe care îl pot juca ei în schimbarea comunității și despre cum să lucreze în echipă pentru a produce o schimbare în comunitate.

Metoda Educație Civică în Acțiune este inspirată de metoda dezvoltată de organizația Mikva Challenge din Chicago, din SUA, care ne-au sprijinit în dezvoltarea și adaptarea acestea în România.

 

Filosofiza acestei metode

Experiența EFOR din 2012 până astăzi în cadrul Școlii pentru Democrație și a atelierelor de educație civică cu și despre tineri, precum și experiența altor organizații la nivel internațional arată că cea mai bună metodă pentru ca tinerii să învețe despre rolul lor ca cetățeni activi în societate este experiența de a fi parte din procesul democratic cât mai devreme – de la alegeri la campanii de advocacy, de la dezbateri publice până la elaborarea unor propuneri de politici publice în domenii de interes pentru tineret.

Care sunt obiectivele metodei Educație Civică în Acțiune?

– Să încurajeze tinerii să aibă o voce în societatea care să fie apreciată și valorificată în spațiul public

– Să îi învețe pe tineri cum să participe la procesul decizional

– Să îi învețe pe tineri să lucreze în echipă

– Să le ofere șansa să învețe din practică, nu doar din teorie, despre democrație și implicare civică;  Learning by doing (învățăm prin practică)

 

Metoda are la bază 5 pași. Fiecare pas constă într-o serie de exerciții practice pe care elevii, sub îndrumarea profesorilor, le vor parcurge. Cei 5 pași sunt:

  1. Analiza Comunității
  2. Identificarea corectă a problemei
  3. Cercetarea și înțelegerea problemei
  4. Analiza relațiilor de putere din jurul nostru
  5. Dezvoltarea unei strategii & trecerea la acțiune

 

Profesorii participanți în cadrul ultimelor ediții a Școlii pentru Democrație au putut să afle mai multe despre ghid și metodă în cadrul unor ateliere dedicate, iar ghidul a fost pilotat în 2019 și 2020 în mai multe proiecte organizat de EFOR împreună cu profesorii din cadrul rețelei Școala pentru Democrație. Printre astfel de proiecte se numără Let’s talk about you(th)! și Youth Vote Matters.

 


 

Proiectul finanțat printr-un grant al Ambasadei SUA la București


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.