en_US English

Comunitatea bunei guvernări: think tank deschis către public

10368272_951522681542777_1800973679139046288_nÎn spațiul public există puține analize de politici publice relevante, independente și disponibile opiniei publice, iar deciziile autorităților sunt deseori ad hoc, în ciuda consultanței de la organizații internaționale. Acolo unde există, analizele sunt orientate către domenii de politică publică din zona de preocupare și expertiză a membrilor think-tank-urilor. Astfel, proiectul Comunitatea bunei guvernări: think tank deschis către public analizează și monitorizează 6 domenii de politici publice, mediatizează rezultatele și comunică prin instrumente inovative cu publicul larg și decidenții, domenii stabilite prin consultarea și contribuția unei comunități de stakeholderi (companii și persoane fizice) și a publicului larg. Prin aceasta se reorientează activitatea EFOR către zone cât mai relevante publicului și se pun bazele unei finanțări ulterioare sustenabile, post-donori, a analizelor de politici publice de către stakeholderi.

Scopul proiectului vizează analiza și propunerea unor politici publice alternative în 6 domenii (bugete publice; energie; și 4 domenii care urmează a fi stabilite împreună cu două grupuri de stakeholderi – companii și persoane fizice); construcția unei comunități de susținători ai bunei guvernări; precum și introducerea unor noi instrumente de promovare și conștientizare de către publicul larg și reprezentanți ai Guvernului a problemelor de politici publice pe care le susține această comunitate.

Obiectivele proiectului sunt:
1. Promovarea la nivelul decidenților și a publicului larg a unor soluții de politică publică formulată și discutată public pe perioada proiectului privind 6 sectoare (energie / guvernanța corporativă a companiilor de stat; bugete publice / transparentizarea transferurilor între bugete și 4 sectoare ce vor fi determinate prin consultare cu două grupuri de stakeholderi);

2. Construirea unei comunități de stakeholderi care susține buna guvernare și stabilirea unor priorități viitoare de orientare strategică a organizației cu sprijinul comunității de stakeholderi, pentru a răspunde la prioritățile reale de politici publice din România

3. Construirea  unor instrumente noi de promovare adecvate și inovative pentru comunicare și dialog de politici publice cu publicul larg și cu decidenții de politici publice, prin analiza celor mai bune practici europene adecvate la temele de politică publică propuse de stakeholderi

4. Realizarea unei analize de impact privind modalitățile de comunicare de politici publice din proiect, analiză necesară organizației inclusiv pentru a putea planifica mai bine pe viitor activitățile de comunicare publică (din punctul de vedere al cost-eficienței, impact așteptat al diverselor canale, lecții învățate).

În acest sens, EFOR va lansa un raport de analiză și prognoză pe teme relevante pentru începutul anului 2014, va organiza focus-group-uri cu factorii interesați pentru identificarea temelor de interes pentru analiza de politici publice, va elabora un draft pentru „chitanțe ale bunei guvernări”, va lansa publica actualizarea “hărții clientelismului” și va definitiva discuțiile cu factorii interesați în cadrul unor întâlniri de lucru. Pe parcursul proiectului, EFOR va lansa nu mai puțin de șase rapoarte de politici publice, iar la final va lansa un raport de impact pentru analiza, recomandările și promovarea alternativelor de politici publice în cele 6 domenii analizate.

Proiectul și-a propus ca grup țintă:

– 20 de companii și asociații profesionale vor participa prin consultare directă la identificarea a 2 teme de politici publice de interes comun cu EFOR în care se vor produce analize de politici publice și va promova soluții alternative
– 30 de persoane fizice cu profil de cetățean implicat vor participa prin consultare directă la identificarea a altor 2 teme de politici publice de interes comun cu EFOR, în care EFOR va face analize de politici publice și va promova soluții alternative; și 300 de persoane fizice abordate on-line vor fi consultate cu privire la relevanța politicilor publice propuse
– Cel puțin 60 tineri prezenți în total la 2 evenimente non-formale
– Cel puțin 300 de persoane, actori cheie din zona celor 6 sectoare de politici publice, vor fi informați privind propunerea de politică publică și susținerea publică a acesteia.
– Informația va fi diseminată on-line într-un mod susținut, astfel că public indirect estimat este de cel puțin 75.000 de persoane.

Proiectul se desfășoară în perioada aprilie 2014- august 2015.

Citiți povestea comunității bunei guvernări aici

coperta

 

 

Evenimente

14 mai – România, între UE şi Eurasia: banii publici, statul de drept și economia reală

Am organizat o conferință de lansare a proiectului la București, pe 14 mai. La conferință a fost lansat raportul anual al EFOR, care cuprinde analiză economică și analiză de politici publice în 3 sectoare, ca reacție rapidă la principalele probleme de politici publice la începutul anului 2014.

29 mai – Dezbatere EFOR în Cluj: România, între UE si Eurasia: banii publici, statul de drept si economia reală

Am lansat raportul si la Cluj Napoca în parteneriat cu Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative si ale Comunicării, Universitatea Babes-Bolyai  și am discutat cu studenti, decidenti si reprezentanti ai mediului academic.

2o iunieClientelismul politic şi bugetele locale: 2012-2013

Am lansat harta actualizată a clientelismului (corelare a transferurilor bugetare discreționare cu apartenența politică a primarilor și șefilor de consilii județene). Policy brieful se poate citi aici.

23 iunie – O prajitura si un ceai pentru statul de drept

Am organizat o dezbatere pe stilul open space, in care participantii au putut purta discutii care au pornit de la tema statului de drept si clientelismului politic si au ajuns la alegeri, transparenta decizionala si voluntariat.

22 septembrie  – O prajitura si un ceai pentru statul de drept #2

Am discutat despre transparența și combaterea corupției, independența justiției, distribuția banilor publici, ce face statul cu ei și cui îi dă, pericolele alunecării către un feudalism politic de secol XXI, dar și mecanismele de combatere a acestor comportamente. În plus, conflictul regional generat in jurul crizei din Ucraina a fost un alt subiect de interes.

22 – 28 august – A avut loc Școala pentru Democrație  un seminar dedicate statului de drept, la care au participat 21 de tineri. Printre temele principale s-au numărat: clientelism, actorii din comunitate, politici publice, energie, anticoruptie, stat de drept. În cadrul seminarului au fost distribuite materiale ale proiectului (publicatii, discutii despre Harta Clientelismului etc)  si au participat experti din cadrul proiectului Sorin Ioniță, Otilia Nuțu și Septimius Pârvu pentru mai multe sesiuni de discuţii.

8 noiembrieTeatru labirint

Am invitat 30 de tineri interesaţi de buna guvernare, dornici să se implice civic, să simtă pe pielea lor cum este viaţa intr-un regim totalitar şi să afle ce putem face pentru a nu ajunge sa exprimentăm din nou o dictatura.

14-16 noiembrie 2014 – Am oferit asistenta juridica votanților si observatorilor (Prezidențiale 2014: Reguli de vot și întrebări frecvente)

Am lansat un ghid cu instrucțiuni pentru alegătorii din țară și străinătate, precum și mai multe materiale grafice care răspund întrebărilor esențiale cu scopul de a oferi alegătorilor informațiile necesare pentru exercitarea dreptului la vot.

Am oferit asistență juridică celor care nu au putut vota, care au fost supuși presiunilor unor instituții ale statului care ar trebui să asigure buna organizare a alegerilor, am trimis sesizări peste sesizări către birourile electorale și i-am îndrumat pe cetățeni când au avut întrebări legate de procedurile de vot.  Pe perioada de campanie și în timpul alegerilor am reușit prin presiunea pusă asupra birourilor electorale să obținem mai multe decizii, dintre care una care a permis observatorilor să se acrediteze în al doilea tur de scrutin. Ne-am întâlnit cu reprezentanți ai birourilor electorale și ai Autorității Electorale Permanente pentru a discuta regulile de desfășurare a alegerilor.

În cele 2 zile am primit peste 500 de întrebări și sesizări la care se adaugă un număr mare de reclamații primite de la observatorii acreditați de Centrul pentru Resurse Civice – pentru care am oferit asistență juridică. Acestea s-au transformat în reclamații la Poliție sau către presă. Am colaborat intens cu presa locală pentru dezvăluirea abuzurilor. Reclamațiile noastre s-au transformat în dosare penale și știri de prima pagină.

Video

 

 

9 decembrie (Ziua Internationala Anticoruptie) – Consolidarea Statului de Drept într-un spațiu al schimbării

Am organizat în parteneriat cu Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundaţiei Konrad Adenauer și LiderJust conferința Consolidarea Statului de Drept într-un spațiu al schimbării unde am discutat despre justiție și respectarea drepturilor omului în contextul consolidării statului de drept în România alături de profesioniști în reforma justiției: Thorsten Geissler (Director, Programul Statul de Drept Europa De Sud-Est, Konrad Adenauer Stiftung), Daniel Morar (judecător, Curtea Constituțională), Livia Stanciu (președinte ICCJ), Cristi Danileț (judecator, membru CSM), Dan Tapalaga (redactor șef, Hotnews.ro).

19 ianuarie 2015Pensiile Românilor în 2040

Am lansat un raport în parteneriat cu Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) în care raspundem la intrebarile celor ingrijorati de povara fiscală exagerată care apare în momentul în care vor trebui să susțină financiar sistemul dezechilibrat de pensii. EFOR răspunde acestor îngrijorări prin câteva scenarii în policy brief #34:
• Ce se va întâmpla cu pensiile dacă se mențin politicile actuale?
• Care e mărimea impactului negativ pe care îl pot produce politici de limitare sau destructurare a pilonului II (pensiile administrate privat)?
• Cum pot politicile de ocupare ameliora valoarea pensiilor după 2030 și situația financiară a fondului?

28 ianuarie 2015Raportul anual EFOR: Erorile politice din 2014; ce e de facut

Am lansat raportul anual de analiză și prognoză, în care am luat la rând temele importante ale lui 2014, care vor produce efecte mai mult sau mai puțin democratice în 2015:

    • Schema guvernului de a oficializa migratia politica e neconstitutionala; Parlamentul nu-i mai poate salva pe alesii locali, dar poate trage de timp
    • Lansam Harta completa a migratiei politice in Romania, produs online
    • Alegerile din noiembrie au aratat ca sistemul electoral are nevoie de reforma; Codul Electoral nu mai poate astepta
    • Cate miliarde de euro pierde Romania prin nefolosire la finalul lui 2015
    • Reforma in energie: pasi siguri, dar mici

Raportul și înregistrările video ale conferinței pot fi urmărite aici.

27 februarie – 6 martie 2015Vizită de documentare cu privire la votul electronic în Estonia, Letonia și Finlanda

13 martie 2015 – Dezbatere: Este votul electronic o soluție pentru România?

Am organizat în parteneriat cu Ambasada SUA în România o dezbatere pe tema oportunității introducerii votului prin internet în România, unde ne-am întâlnit cu aproape 50 de ITiști, ONGiști, jurnaliști sau reprezentanți ai unor instituții publice relevante.

21 martie 2015 – Teatru labirint

Am invitat 25 de tineri interesaţi de buna guvernare, dornici să se implice civic, să simtă pe pielea lor cum este viaţa intr-un regim totalitar şi să afle ce putem face pentru a nu ajunge sa exprimentăm din nou o dictatura. Evenimentul a fost parte a Festivalului de Film Documentar One World Romania 2015.

30 martie 2015 Lansarea raportului Hârtie vs on-line: este votul electronic o soluție pentru România?

Raportul include concluziile unei vizite de documentare și ale mai multor întâlniri cu experți electorali, membri ai comisiilor electorale sau academicieni din Estonia, Finlanda și Letonia. Vizita a avut loc între 27 februarie și 6 martie 2015, iar pe 1 martie am observat alegerile parlamentare din Estonia și procedura de deschidere și numărare a voturilor exprimate electronic.

8-9 mai 2015Am participat la ONG Fest

Timp de două zile am stat la cort și am prezentat proiectele noastre trecătorilor sau celor veniți special să discute cu noi. Am tras la țintă în primarii migratori, am semnat petiții pentru combaterea populismului în energie, am căutat Super Observatori electorali care să observe alegerile din 2016 și am organizat o dezbatere la cort la care a participat 30 de persoane interesate de soluțiile care se pot găsi pentru asigurarea votului la distanță.

Octombrie – până în prezent

Am urmărit activitatea Comisiei parlamentare pentru legi electorale și am transmis câteva sute de recomandări politicienilor. Am regăsit o parte dintre acestea în forma finală a legilor electorale.

 

Chitanțele bunei guvernări

chitanta clientelism_Page_1Predictibilitate legislativă

Pensii

Evaziunea fiscală

Energie 

Clientelism

 

 

 

 

 

Vezi și costurile corupției în sectorul de gaze și energie

 

Newsletter

 

Toate editiile newsletter EFOR aici

 

Achizitii publice

Puteti gasi detalii despre toate achizitiile publice in sectiunea specifica de pe site.

 

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România

Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului; pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.
EEA Grants_smallfondong_logo  fdsc_LS3E


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.