en_US English

Pensiile Româniilor în 2040

Tinerețe fără Bătrânețe

manechineRomânii, în special cei născuți după 1968, se tem că pensia de la stat nu le va asigura un nivel decent al veniturilor. Cei tineri sunt preocupați de povara fiscală exagerată dacă vor trebui să susțină financiar sistemul dezechilibrat de pensii. EFOR răspunde acestor îngrijorări prin câteva scenarii în policy brief #34:
• Ce se va întâmpla cu pensiile dacă se mențin politicile actuale?
• Care e mărimea impactului negativ pe care îl pot produce politici de limitare sau destructurare a pilonului II (pensiile administrate privat)?
• Cum pot politicile de ocupare ameliora valoarea pensiilor după 2030 și situația financiară a fondului?
Analiza rezultatelor celor 3 scenarii ne arată că din punct de vedere al opțiunilor de politică publică, accentul ar trebui să fie pus pe următoarele elemente în ordinea prezentării:

1) Soluția cea mai bună pentru echilibrarea sistemului depășește politicile privind pensiile, venind din zona pieței muncii – creșterea gradului de ocupare a populației active. Este nevoie de un număr net de 625,000 de locuri de muncă noi sau aduse la suprafață din economia informală în următorii 10-12 ani ca deficitul fondului public să ajungă la 0,27% din PIB în 2040.

2) Este contraproductiv să se intervină asupra pilonului II de pensii – rezultatele sunt slabe sau se obține o reducere puternică a deficitului cu prețul reducerii pensiei medii la un sfert din salariul mediu în 2040. Mai mult reducerea contribuțiilor la pilonul II sau naționalizarea acestora va reduce semnificativ nivelul economisirii interne cu efecte negative semnificative în ceea ce privește susținerea creditării pentru sectorul privat, având în vedere că efectul de de-multiplicare financiară, amorsat de criza economică din anii 2007-2009, va continua pentru un anumit număr de ani și fluxurile străine de capital vor fi tot mai volatile.

3) Situația pensiilor, în condițiile actuale, fără politici de ocupare adecvate, poate fi critică în următorii 3-4 ani – avem de-a face cu un echilibru fragil, mai ales în contextul țintelor de deficit bugetar tot mai ambițioase. De aceea este important ca imediat – chiar din 2015 – să se adopte politici eficiente de creștere a colectării și de reducere a evaziunii, care sunt mai simplu de adoptat și implementat. De asemenea este foarte important ca după reducerea semnificativă a CAS să nu se adopte alte măsuri pripite de creștere a pensiilor sau de creștere a numărului de pensionari prin mecanismul pensionării anticipate.

 

Vezi mai multe despre evenimentul de lansare aici.

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România
Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului; pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

logos


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.