[TRAINING LA ALBA IULIA] Atelier despre clientelism și achiziții publice, 16 iunie

Președintele peruan Oscar Benavides avea o vorbă: Pentru prieteni totul, pentru dușmani legea! Această logică funcționează și astăzi și determină modul în care partidele politice împart resursele publice, asigurându-și în primul rând bunăstarea și abia apoi orientându-se asupra interesului public. Guvernul alocă banii către primării și consilii județene de aceeași culoare politică în proporție mai mare decât pentru opoziție, firmele de partid câștigă achiziții, iar cetățenii pierd întrucât cresc costurile și scade calitatea investițiilor.

Expert Forum, în parteneriat cu Forum Apulum, vă invită la un atelier practic despre clientelism politic, achiziții și investiții din bani publici. O să împărtășim concluziile trase în ultimii șapte de ani de investigații, o să vă arătăm cum să urmăriți traseul banilor, cum arată o achiziție publică și care sunt suspiciunile și vulnerabilitățile la care merită să vă uitați. Vă vom arăta cum să găsiți nereguli și să construiți o investigație. Vom diseca baze de date, ne vom uita cu atenție pe platforma de achiziții publice și vom analiza tipare care pot părea suspecte.

Participarea la workshop este gratuită și deschisă pentru un grup de maximum 25 de persoane (activiști civici, jurnaliști, ONGiști și oricărei persoane interesate de subiect, care vrea să se implice la nivel local). Ne vom întâlni pe 16 iunie pentru aproximativ 6 ore, la Casa Forum din Alba Iulia. Atelierul va fi coordonat de Septimius Pârvu, expert în bună guvernare și alegeri la EFOR. Pentru înscrieri vă rugăm să completați acest formular.

Înscrierea este deschisă și participanților din alte localități, cu mențiunea că nu putem deconta transportul.

Pentru alte detalii ne puteți contacta la [email protected] sau la 0787.638.315.


​​Septimius​ Pârvu​ este expert în bună guvernare și procese electorale​ în cadrul Expert Forum​. Are o experiență de peste ​nouă ani în coordonarea proiectelor ​legate de cetățenie activă, educație, monitorizarea alegerilor​ și clientelism politic​. Este trainer experimentat și coordonează de ​șase ani Școala pentru Democrație, un ​program dedicat tinerilor​ activisti civici​ și profesorilor ​din Romania și Republica Moldova. Începând cu 2009 a participat ca expert sau a coordonat mai multe campanii de monitorizare a ​alegerilor din România și la nivel internațional. În​tre​ 2012 și 2016 a coordonat 7 campanii de observare a alegerilor, la care au participat mai mult de 4000 de observatori interni. Septimius are experiență electorală internațională în țări precum Republica Moldova sau Muntenegru​. În 2015 a observat utilizarea votului prin Internet în Estonia. Septimius ​analizează clientelismul politic, finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale și a publicat un număr important de rapoarte cu privire la aceste teme, precum și o platformă interactivă care ilustrează rezultatele.

Expert Forum este un think tank din Bucureşti înfiinţat de experţi cunoscuţi în politici publice şi reforma administraţiei. Domeniile pe care le acoperim includ: reforma administraţiei şi integritate; descentralizare şi finanţe publice; reforma justiţiei şi anticorupţie; politici sociale şi pensii; energie şi transporturi; sănătate; procese electorale şi cetăţenie activă. Mai multe detalii pe www.expertforum.ro

Asociația Forum Apulum (www.forumapulum.ro) este un grup variat de oameni care își propun să schimbe comunitatea din jurul lor prin educație civică, gândire critică, artă și cultură.  Organizăm de un an programe de educație alternativă, ateliere și cursuri pentru elevi, discuții libere, proiecții de film artistice și documentare, festival de cultură civică, crescând tot mai mult și descoperind modalitățile cele mai eficiente pentru a ajunge la cât mai mulți oameni.

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.