[ATELIER PENTRU STUDENȚI LA CHIȘINĂU] Vrei să fii un troll de succes? ABC-ul dezinformării pe social media


Ce sunt fake news şi de ce sunt mai greu de detectat decât vă imaginaţi? Ce sunt trollii şi boţii şi cum funcţionează ei? Cum putem înţelege şi contracara mai bine dezinformarea pe social media?

Vino să ne jucăm de-a trollii şi propaganda în cadrul unui atelier interactiv, cu simulări, construirea unui profil fake şi a audienţei captive, ca să înţelegi mai bine cum funcţionează mecanismul. Vom discuta cazuri reale de influenţare a societăţii şi politicii.

Concurs cu premii: cei mai de succes propagandişti şi trolli din cadrul atelierului vor fi premiaţi în cadrul unei gale desfăşurate la Bucureşti în 10 decembrie 2018. Premiile constau în sume de bani care să le acopere câteva activităţi individuale de monitorizare a campaniei electorale din Republica Moldova la începutul anului 2019. Organizatorii vor acoperi de asemenea costurile de drum şi cazare la Bucureşti.


Expert Forum România și Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova au plăcerea de a vă invita la un atelier despre propagandă, dezinformare și știri false și despre metode practice prin care acestea pot fi identificate, prevenite și combătute. Vom discuta despre ceea ce sunt, cum apar, cum sunt distribuite și vom prezenta instrumente ce pot fi folosite pentru a le combate. Ne vom uita peste studii de caz, peste știri care au împânzit posturile radio și TV sau presa din Republica Moldova și vom analiza punctual de ce au devenit acestea populare și despre rolul social media în difuzarea acestora.

Atelierele vor avea loc pe 15 noiembrie, de la ora 9.30 până la 14.00, respectiv 15.30 la 19.30 la Chișinău. Ambele ateliere vor avea același conținut, astfel că vă rugăm să optați pentru unul dintre ele. Acestea vor fi moderate de Sorin Ioniță, expert politici publice (EFOR), Septimius Pârvu, expert în bună guvernare și alegeri (EFOR), și Cornelia Cozonac, jurnalist și director al CIJ. Atelierul va avea loc pe la Mediateca la etajul IV, ULIM (str. Vlaicu Parcalab, 52), Chișinău / vă rugăm să veniți în funcție de ora la care v-ați înscris

Atelierul este deschis profesorilor de gimnaziu și liceu, indiferent de specializare. Înscrierea este deschisă și participanților din alte localități.

Pentru înscrieri, completați formularul de aici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfdxvhjc4o8E8LnMNrGhmOY2scbS7nnRDdwQnKLscIqf-lnjg/viewform

Loading…

Detalii: Septimius Parvu, Expert Forum, ​[email protected], 0787.638.315

​​

Expert Forum este un think tank din Bucureşti înfiinţat de experţi cunoscuţi în politici publice şi reforma administraţiei. Domeniile pe care le acoperim includ: reforma administraţiei şi integritate; descentralizare şi finanţe publice; reforma justiţiei şi anticorupţie; politici sociale şi pensii; energie şi transporturi; sănătate; procese electorale şi cetăţenie activă. Mai multe detalii pe www.expertforum.ro

Centrul de Investigaţii Jurnalistice este o organizație neguvernamentală, creată în anul 2003. Activitatea de bază a centrului este îndreptată spre îmbunătăţirea calităţii jurnalismului de investigaţie în Republica Moldova, consolidarea capacității jurnaliştilor de investigaţie, promovarea celor mai bune metode şi tehnici pentru jurnalismul de investigaţie, precum şi desfăşurarea unor campanii de sensibilizare a opiniei publice. Detalii pe https://www.investigatii.md/ro/despre-cijm/istoric

Proiect finanțat printr-un grant al Black Sea Trust for Regional Cooperation. Opiniile exprimate în scris sau în publicațiile electronice nu reprezintă în mod necesar poziția Black Sea Trust, a German Marshall Fund sau ale partenerilor săi.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.