WORKSHOP Banii partidelor politice: cum monitorizăm finanțarea partidelor și campaniilor electorale

Logica privind finanțarea partidelor politice s-a schimbat semnificativ în 2015. În ciuda faptului că partidele politice primesc acum sume însemnate de la stat, prin subvenții sau rambursări pentru alegeri, cazuri recente ne-au arătat că fondurile nu sunt cheltuie întotdeauna judicios și legal.  Mai mult, transparența poate fi îmbunătățită când vine vorba de raportare, acces la date sau la cheltuielile reale ale partidelor politice. Expert Forum vă invită la un workshop în cadrul căruia explorăm toate aceste aspecte.

Banii partidelor politice: cum monitorizăm finanțarea partidelor și campaniilor electorale

25 august 2020

începând cu ora 14, pentru aproximativ 3 ore

 

Trainingul este destinat unui număr de 30 de jurnaliști, ONG-uri și activiști civici care vor să înțeleagă mai bine regulile pentru finanțarea politică, instrumentele care ne permit să explorăm datele legate de venituri și cheltuieli ale partidelor, dar și să identificăm nereguli. Agenda va include studii de caz legate de finanțarea politică ilegală, pe care le vom analiza în detaliu și discuții despre alegerile locale și parlamentare din 2020. Tot în acest context, EFOR va lansa o bază de date care permite celor interesați să acceseze mai ușor și organizat informații despre donatorii din ultimii 13 ani.

Workshop-ul va fi organizat on-line, va fi facilitat de Septimius Pârvu (expert electoral la Expert Forum) și va include intervenții din partea partenerilor de la International Foundation for Electoral Systems (IFES). Participarea este gratuită, iar pentru a vă înscrie trebuie să completați următorul formular (https://bit.ly/31Cw1Ek) până la data de 24 august.

Puteți găsi agenda evenimentului aici.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la [email protected] sau 0787.638.315.

EFOR este  think tank din Bucureşti înfiinţat de experţi cunoscuţi în politici publice şi reforma administraţiei. Domeniile pe care le acoperim includ: reforma administraţiei şi integritate; descentralizare şi finanţe publice; reforma justiţiei şi anticorupţie; energie şi transporturi; procese electorale şi cetăţenie activă. EFOR este una dintre cele mai active organizații care monitorizează alegerile în România și care a publicat numeroase rapoarte despre finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale. EFOR face parte din coaliția FiecareVot.

 

Eveniment realizat în cadrul unui proiect finanțat de Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL), implementat de Expert Forum în parteneriat cu CEELI Institute (Cehia) și International Foundation for Electoral Systems (IFES).


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.