Membrii Comitetului Național de Coordonare a Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă au solicitat Secretarului General al Guvernului să ia măsurile necesare pentru a transparentiza modul de elaborare a Planului de Acțiune 2022-2024. Între membrii CNC se numără și colegul nostru Septimius Pârvu.
Scrisoarea integrală se găsește mai jos:
În calitate de reprezentanți ai societății civile în Comitetul Național de Coordonare a Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă, vă solicităm să luați măsurile necesare pentru creșterea transparenței și implicării cetățenilor în procesul de elaborare a Planului Național de Acțiune pentru Guvernare Deschisă 2022-2024.
În această perioadă are loc dezbaterea publică cu privire la angajamentele propuse de instituții publice sau sugerate de organizațiile societății civile, pentru a fi incluse în Planul de Acțiune. În următoarea etapă a dezbaterii vor fi organizate întâlniri de lucru cu instituțiile publice implicate. Este vorba despre un număr de 13 întâlniri, care vor avea loc în perioada 6-20 aprilie 2022.
Am fost informați de către Secretariatul tehnic, în calitate de membri ai CNC, despre aceste întâlniri, și despre faptul că acestea, cu o singură excepție, nu vor fi accesibile publicului sau vor fi accesibile unui număr redus de persoane care pot fi invitate de către membrii CNC. Am recomandat imediat Secretariatului tehnic ca toate întâlnirile să fie publice, dar solicitarea noastră a fost respinsă, fără argumente. Nici măcar lista întâlnirilor nu este publică.
Considerăm că procesul de elaborare a PNA trebuie să fie cât mai transparent și participativ, iar procesul trebuie să aducă laolaltă cât mai multe persoane sau organizații civice interesate, care au expertiză și care pot contribui la elaborarea unor angajamente cât mai solide și realiste. De asemenea, este important ca acestea să fie implicate și în procesul de monitorizare a implementării, pentru a ne asigura că obiectivele propuse vor fi realizate. Ne temem că aceste dezbateri limitate nu vor face decât să reducă și mai mult participarea celor care ar putea fi interesați de aceste subiecte.
Pentru a ne asigura că procesul de co-creare este cât mai eficient și transparent, vă solicităm să publicați cât mai repede lista de întâlniri pe pagina web a Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă și să deschideți cât mai mult accesul la aceste întâlniri, care considerăm că ar trebui să fie publice și accesibile tuturor celor dețin expertiză.
Vă mulțumim,
Membrii CNC, reprezentanți ai societății civile
Dan Bugariu
Georgiana Marcu
Horia-Șerban Onița
Septimius Pârvu
Claudiu Tufiș
Ovidiu Voicu
Proiect derulat de
Proiectul Politici publice locale participative și relevante este derulat de Asociația Expert Forum în parteneriat cu Asociația Română Pentru Locuințe Casa Plus, Euroland Banat, Centrul pentru Resurse Civice și Colegiul Național „Mircea Eliade” Resița cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. „Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”