În 2014 am asistat la multe momente intense (politice sau nu) care au stârnit mult interes din partea presei și a societății civile. Multe dintre ele au dat curs unor proiecte care să pună pe masă reale probleme din sistemul public – fie că vorbim de justiție, achiziții publice, reforma electorală etc. Proiectele EFOR au urmărit să propună soluții pentru multe din aceste probleme și s-au bucurat de susținerea și atenția presei și a societății civile.
Mai mult decât atât, iată că la început de an mult așteptatul și temutul (pentru unii) Raport MCV aduce pentru EFOR vești bune întrucât menționează ca exemple de bune practici câteva dintre proiectele pe care le-am desfășurat în 2014.
Astfel în Raportul tehnic, la secțiunea 4.3.2 sunt menționate mai multe proiecte implementate de către EFOR:
- Initiativa pentru o Justitie Curata. Raportul MCV pomenește seria de seminare „Media și Justiția” derulate de EFOR împreună cu Freedom House România în cadrul Inițiativei.
- Combaterea fraudei în achiziții publice – proiect co-finanțat de Comisia Europeană și sprijinit financiar de Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer și ambasadele Olandei și Marii Britanii – proiect internațional complex, de anvergură, derulat de Freedom House România, la care EFOR a fost partener. Proiectul pornește de la nevoile de instruire pentru magistrați și ofițerii operativi în domeniul achizițiilor publice, una dintre prioritățile menționate în Strategia Națională Anticorupție, dar și în documentele externe de evaluare.
- Implicarea societății civile în formularea, implementarea și evaluarea politicilor publice anticorupție – proiect coordonat de Direcția Generală Anticorupție, derulat în parteneriat cu EFOR, Freedom House, Asociația Pro Democrația, Centrul pentru Jurnalism Independent, Institutul pentru Politici Publice. Proiectul își propune să contribuie la dezvoltarea eficienței colaborării dintre societatea civilă și instituțiile anticorupție și se bazează pe un parteneriat dintrecele șase organizații neguvernamentale din România, un think tank din Bulgaria și o universitate din Olanda.
Mai multe detalii puteți găsi în Raportul tehnic MCV.
Foto: ec.europa.eu