Trei noi rapoarte EFOR despre clientelism politic și electoral în achiziții pentru infrastructură, media și companii publice

EFOR a lansat miercuri, 7 decembrie, o nouă listă a abonaților la contractele cu statul din achizițiile publice din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), în județe noi: Caraș Severin, Gorj, Iași, Timiș și Teleorman (www.expertforum.ro/achizitiile-din-pndl-2). Programul acoperă investiții în infrastructură locală, drumuri, alimentare cu apă, stații de epurare, canalizare, construcție de baze sportive sau modernizare și construire de clădiri publice.

Banii pentru PDNL sunt gestionați de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), dar achizițiile se realizează la nivel local, de către beneficiari, care sunt primării și consilii județene. Între 2013 și iunie 2016, prin PNDL s-au rulat peste 5,7 miliarde de lei, din care 4,4 miliarde au ajuns la comune. EFOR a arătat în anii trecuți că distribuția acestor fonduri este predispusă la clientelism politic practicat de toate partidele, iar în perioada 2012-2016 un primar de la putere avea șansa de două ori mai mare să ia bani decât unul de la opoziție (sau chiar de trei ori în 2007-2008).

Principalele concluzii ale noului raport EFOR:

  • În fiecare din județele studiate, aproape 50% din contracte sunt câștigate de 5-6 firme din 40-50 de competitori. Un număr semnificativ dintre acestea au probleme penale, au legături politice, de prietenie sau de familie cu primari, președinți de consilii județene, consilieri locali, parlamentari sau lideri ai partidelor de la nivel local sau central.
  • Legăturile sunt în multe cazuri de partid, însă tind să fie mai degrabă construite în jurul relațiilor de putere locale. Așadar, sunt patroni de firme care donează la mai multe partide, sunt traseiști politici sau au legături de familie cu persoane din alte partide.
  • Unele dintre firme sunt conduse în acte de administratori care nu au o imagine publică vizibilă, dar în realitate sunt dirijate de oameni politici. În câteva cazuri, proprietarii reali nu au făcut eforturi prea mari să se camufleze și au făcut afaceri direct cu firmele lor.
  • Există atât situații în care monopolul este deținut de firme de partid din județ, dar și de societăți care vin din alte regiuni ale țării și care au succes la contracte în toată România. Regula, pare a fi mai degrabă monopolul județean/regional.
  • Aceste achiziții sunt o posibilă sursă ilegală de finanțare a partidelor politice și campaniilor electorale

Vedeți care sunt câștigătorii achizițiilor publice, ce sume au luat și cum s-au făcut procedurile de achiziție din raportul Banii și achizițiile 2: unde au ajuns contractele din PNDL? (www.expertforum.ro/achizitiile-din-pndl-2/). Prima parte a cercetării poate fi consultată aici: www.expertforum.ro/achizitiile-din-pndl, iar harta clientelismului aici: www.expertforum.ro/clientelism-2016.

Dacă banii pot fi alocați și folosiți discreționar în beneficiul clientelei de partid, aceasta nu este neapărat și singura formă prin care se poate face abuz de resursele locale în scopul susținerii locale pentru partide la alegeri. De pildă, presa locală poate fi clientelizată cu bani de la partid prin contracte de la primării, instituții publice și companii de stat; e puțin probabil ca publicațiile și televiziunile locale să facă anchete și dezvăluiri despre corupția locală, în timp ce puțina presă curată este sufocată de lipsa banilor: www.expertforum.ro/starea-mass-media-gorj/.

Într-un mod chiar mai subtil, companiile locale de utilități pot fi abuzate prin promisiuni populiste. De pildă, politicienii locali pot promite transport public gratuit sau energie ieftină, ca să obțină voturi pentru ei sau partidul la nivel central. Chiar dacă aici banii nu sunt sifonați către buzunare private și aceste practici nu pot fi oprite cu procurorii, nu înseamnă că nu vorbim de sume mari: în cazul Bucureștiului, populismele au ajuns la nivelul întregului buget al primăriei pe un an: www.expertforum.ro/clientelism-utilitati-locale/

Înregistrarea evenimentului poate fi urmărită aici

Contact: Septimius Pârvu, [email protected] | 0787.638.315


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.