Trei ONG-uri acuza comportament abuziv al Ministerului Energiei la Hidroelectrica

Organizatiile Expert Forum (EFOR), Freedom House Romania (FHR) si Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) trag un semnal de alarma privind actiunea Ministerului Energiei pentru demiterea Oanei Truta, reprezentantul actionarului minoritar Fondul Proprietatea din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica. 

„Acest lucru este fara precedent chiar in istoria tulbure a companiei, unde Fondul Proprietatea, reprezentat prin doamna Truta, a fost in permanenta un oponent vocal al contractelor dubioase cu ‘baietii destepti’. Prin aceste contracte a avut de pierdut nu doar actionarul minoritar, ci si statul a fost pagubit anual cu cca 200 de milioane de euro numai in 2007-2011”, se arata intr-un comunicat al celor trei organizatii.

Potrivit comunicatului, anul acesta, Oana Truta si Fondul Proprietatea au acuzat public in mod repetat derapajele de la guvernanta corporativa a companiilor de stat. Ei au atras atentia ca Ministerul Energiei incalca prevederile Legii 111 in cele mai profitabile companii, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, numind interimari cu mandate provizorii si intarziind ilegal organizarea unor concursuri transparente pentru numirea noilor reprezentanti ai Ministerului in aceste companii. In cazul Hidroelectrica, Fondul Proprietatea s-a facut „vinovat” de refuzul prin boicot de a accepta inca o data incalcarea Legii 111, ceea ce a dus la actiunea intempestiva a Ministerului Energiei de demitere a reprezentantului FP, Oana Truta, se mai arata in comunicat.

citește restul articolului (economie.hotnews.ro)

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.