Un an de la invadarea Ucrainei – Monitorizarea Narativelor de Dezinfomare

Invazia Ucrainei a schimbat drastic obiceiurile de consum de social media în regiune, cel puțin în primele luni de război. TikTok a devenit unul dintre principalele locuri în care ucrainenii prezentau dovezi reale ale pagubelor provocate de invazia rusă, în timp ce grupurile de Facebook, Discord, Whatsapp și Telegram au fost, de asemenea, folosite intens pentru mobilizarea ajutorului umanitar și găzduirea refugiaților ucraineni.

La nivel mondial, războiul din Ucraina a devenit un subiect viral. Cum așa? 75% dintre ucraineni folosesc internetul, potrivit Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, parte a ONU. Sursa Crowdtangle Prin comparație, în 2015, doar 30% din populația Siriei era online. Printre altele, acest lucru a avut un impact semnificativ asupra reducerii eficienței propagandei rusești online; Ucraina a devenit o poveste de succes și un precedent în combaterea dezinformării din partea Kremlinului.

Cu toate acestea, chiar dacă războiul informațional a fost câștigat până acum de Ucraina, dezinformarea are alte mijloace de a eroda sprijinul pentru Ucraina și de a semăna instabilitate în regiunea Mării Negre.expertforum.ro În România, o combinație între lipsa unei comunicări guvernamentale eficiente și răspunsuri oficiale tardive sau inexistente la narațiunile toxice din jurul crizei energetice a creat un mediu favorabil pentru ca extrema dreaptă și naționaliștii să răspândească vina pentru creșterea prețurilor în funcție de propria lor agendă. Entități precum Ministerul Energiei au fost o țintă ușoară, din cauza propriei lor inepții, pentru ultranaționaliștii care acuză puterile occidentale pentru înrăutățirea condițiilor de viață, iar instituțiile pentru că sunt marionetele acestor actori străini.

În ultimul an, doar criza energetică a avut peste 7,9 milioane de interacțiuni în România și peste 46.000 de postări pe Facebook. Dacă adăugăm la listă grupurile publice și profilurile verificate (profiluri publice), cifrele urcă până la 9,2 milioane de interacțiuni și 136.000 de postări.

Raportul complet este disponibil aici

Boosting-Fact-Checking-Activities-1-Year-of-Agression

The sole responsibility for any content supported by the European Media and Information Fund lies with the author(s) and it may not necessarily reflect the positions of the EMIF and the Fund Partners, the Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.