en_US English

Utilităţile municipale: începem monitorizarea primăriilor şi consiliilor locale!

workshop 3_4 decCum la anul avem alegeri locale şi lumea e preocupată de calitatea serviciilor municipale (apă, canalizare, salubritate, termoficare, iluminat public), am început un nou proiect: o monitorizare în 8 oraşe cu cetăţeni implicaţi şi jurnalişti de investigaţie din presa locală. Pe 3-4 decembrie am organizat la Bucureşti o primă întâlnire, ca să vedem împreună care sunt serviciile municipale care se pot monitoriza, ce indicatori ar fi relevanţi, de unde se pot strânge datele, ce se poate face ca investigaţie jurnalistică. De pildă, atunci când vom investiga calitatea salubrităţii într-un oraş şi bugetele alocate, ne vom uita şi la modul în care s-au făcut contractele şi achiziţiile publice.

Oraşele-pilot în care vom face monitorizarea sunt Bucureşti, Galaţi, Craiova, Iaşi, Bacău, Piatra Neamţ, Cluj şi Timişoara. Ce ne şi vă aşteaptă: rapoarte pe fiecare din aceste oraşe în luna iunie, înainte de alegeri, ca să tragem un semnal de alarmă acolo unde noii aleşi locali trebuie să facă schimbări; şi rapoarte la sfârşit de an, plus un raport comparativ, să vedem ce s-a mai întâmplat şi cum stau aceste oraşe unele faţă de celelalte.

După discuţie, am căzut de acord cu participanţii şi cu partenerul nostru Ilie Brie de la Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă, expert în servicii municipale, să facem o grilă de evaluare în sprijinul participanţilor, cu indicatorii pentru care trebuie să strângem date ca analiza să fie cât mai relevantă şi mai completă. Această grilă de evaluare poate fi folosită de oricine doreşte să facă acelaşi lucru în oraşul său. Găsiţi primul draft al acestei grile, realizat de dl Ilie Brie, aici.

Găsiţi aici şi cele două prezentări ppt din timpul evenimentului.

Expert Forum Clientelism Sorin Ionita

UTILITĂŢI PUBLICE 2015 – Monitorizare civică – EFOR (1)


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.