UPDATE Am solicitat Biroului Electoral Central să ne comunice cum verifică semnăturile de susținere și să ne permită să observăm procedura

Am solicitat Biroului Electoral Central să ne comunice cum verifică semnăturile de susținere și să ne permită să observăm procedura. Solicitarea poate fi consultată mai jos.
UPDATE: BEC a transmis un răspuns care arată că verificarea se face aleatoriu până se ajunge la numărul minim de semnături necesare. De asemenea, nu există reglementări care să permită observarea procesului de numărare.
Răspunsul integral poate fi consultat aici.

Stimate domnule Președinte Vasile Bîcu,

Întrucât Biroul Electoral Central are conform Legii 33/2007 atribuții legate de  verificarea semnăturilor de susținere depuse de partidele politice sau candidații independenți pentru alegerile pentru Parlamentul European, vă transmitem următoarele întrebări și solicitări:

  • Care este procedura pentru verificare a semnăturilor de susținere? Dacă există o procedura scrisă, vă rugăm să o publicați într-un timp util. Dacă aceasta nu există, vă solicităm să elaborați o procedură care să explice clar și detaliat cum se verifică semnăturile.
  • Există proceduri pentru alegerile locale? Chiar dacă nu este responsabilitatea BEC de a verifica semnăturile de susținere, vă rugăm să ne comunicați dacă există indicații care să ofere claritate birourilor electorale de circumscripție care vor face aceste verificări, pentru a ne asigura că vor aplica legislația uniform.
  • Care sunt condițiile prin care se stabilește dacă semnăturile sunt valide sau nu se vor lua în calcul?
  • Sunt verificate toate semnăturile depuse de un partid/candidat independent sau doar un eșantion? Dacă este un eșantion, care este acesta și cum se stabilește?
  • Care este numărul de persoane care participă la verificarea listelor de semnături la alegerile pentru Parlamentul European?

Reiterăm că raportul ODIHR pentru alegerile parlamentare din 2020 recomandă ”Pentru a asigura punerea în aplicare pe deplin a cerințelor legale, ar trebui să se ia în considerare elaborarea unei proceduri specifice pentru verificarea semnăturilor de susținere a listelor de candidați.” De asemenea, raportul ODIHR pentru alegerile prezidențiale din 2019 recomandă că ”Trebuie considerată elaborarea procedurilor specifice de verificare a semnăturilor de susținere care ar trebui să fie făcute publice în timp suficient înainte de procesul de colectare a semnăturilor. Ar putea fi considerată și oportunitatea extinderii perioadei de verificare a documentelor de nominalizare”.

Având în vedere importanța procedurilor de față în cadrul procesului electoral și anumite situații apărute în cadrul alegerilor anterioare, când au existat suspiciuni de încălcare a legislației în întocmirea listelor de semnături de susținere, vă rugăm să ne permiteți să observăm procedura de verificare a semnăturilor de susținere, cu respectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal. Expert Forum (www.expertforum.ro) este o organizație neguvernamentală care acreditează observatori la nivel național și în secții de votare din străinătate începând cu anul 2014 și coordonează Coaliția VotCorect (www.votcorect.ro). Vom observa integral procesul electoral pentru alegerile din 9 iunie 2024, iar după ziua alegerilor vom publica un raport de monitorizare, care va include și recomandări.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.