Victorie: amendamentele privind modificarea cvorumului la referendum nu au fost incluse în OUG

EFOR, alături de alți parteneri a transmis o scrisoare către Autoritatea Electorală Permanentă și Guvernul României prin care am solicitat ca proiectul de OUG aflat în dezbatere publică să nu modifice pragul de validare la referendum. De asemenea, am susținut că prevederea care interzice autorităţilor publice să se pronunţe în favoarea sau în defavoarea problemei supuse referendumului este excesivă.

OUG 29 din 8 mai 2019 nu a inclus aceste modificări, care ar fi schimbat regulile în timpul jocului. Apreciem reacția Autorității Electorale Permanente și a Guvernului României ca răspuns la solicitarea noastră. De asemenea, constatăm că OUG reglementează anumite aspecte tehnice care nu erau clare în discuția publică și din perspectivă legislativă.

Vezi scrisoarea transmisă către AEP și Guvern mai jos:

 

În baza Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică vă transmitem o opinie referitoare la Proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, precum şi pentru unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și a referendumului național din 26 mai 2019, publicat pe pagina  www.roaep.ro.

Proiectul de ordonanță de urgență prevede calcularea procentului de prezenţă necesar pentru validarea referendumului raportat la numărul alegătorilor înscrişi în registrul electoral şi nu la numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, cum cere Legea 3/2000. Având în vedere că această modificare este categoric de natură a afecta drepturile electorale, în măsura în care presupune creşterea semnificativă a cvorumului de prezenţă, considerăm că adoptarea ei prin OUG cu mai putin de o lună înaintea scrutinului contravine articolului 115 alin (6) din Constituţia României şi nu respectă recomandările Codului de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia.

Limitarea practicii modificării legislaţiei electorale prin ordonanţe de urgenţă doar la prevederi menite să faciliteze organizarea şi să contribuie la buna desfăşurare a procesului electoral este o recomandare de lungă durată a organizaţiilor societăţii civile. Recomandări similare au fost formulate în rapoartele observatorilor internaţionali ai Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) din 2004, 2009 şi 2012.

În condiţiile în care la referendumul precedent condiţiile de desfăşurare au fost modificate prin OUG în aşa fel încât să faciliteze atingerea pragului de prezenţă, iar prevederile proiectului de OUG aflat în dezbatere publică în prezent sunt de natură a îngreuna atingerea aceluiaşi prag, considerăm că s-a ajuns la practica inacceptabilă a modificării legislaţiei electorale prin OUG la fiecare scrutin în funcţie de interese politice de moment.

De asemenea, considerăm că prevederea care interzice autorităţilor publice să se pronunţe în favoarea sau în defavoarea problemei supuse referendumului este excesivă şi contravine unei recomandări a Codului de bune practici în materie de referendum al Comisiei de la Veneţia, potrivit căreia “[…] nu este necesară interzicerea completă a intervenţiei autorităţilor publice în favoarea sau în defavoarea propunerii supuse referendumului. Cu toate acestea, autorităţile publice (naţionale, regionale şi locale) nu trebuie să influenţeze rezultatul scrutinului printr-o campanie excesivă şi unilaterală.”

Solicităm Autorităţii Electorale Permanente şi Guvernului României să ţină cont de problemele semnalate şi să nu adopte OUG în forma actuală.

Dorim să subliniem şi faptul că asemenea modificări legislative imprevizibile şi lipsa de unitate a legislaţiei electorale fac încă o data dovada necesităţii adoptării unui Cod Electoral unitar.

Vă stăm la dispoziție pentru orice clarificări.

Expert Forum

Centrul pentru Resurse Civice

Forum Apulum

REZISTENTA

CIVICA

Geeks for Democracy

Mircea Kivu – sociolog

Claudiu Tufiş – analist politic

Maria Krause – expert electoral


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.