Am explicat în raportul policy brief #32 Averea infractorilor că situația averilor clădite pe infracţiune a început să se schimbe, iar confiscarea să fie mai eficientă, deşi mai sunt multe de făcut. Chiar dacă în România performantele justiției cresc an de an, ANAF pune în aplicare mai putin de 10% din deciziile de confiscare. Cum ar fi ca doar 10 % din infractorii condamnați la închisoare să meargă după gratii pentru ca așa a decis o structură administrativă?
Pentru că rata punerii în executare a deciziilor judecătoreşti de către ANAF este scăzută, credem că este nevoie de o entitate care să administreze bunurile puse sub sechestru, pentru a preveni deprecierera acestora cu intenţie sau ca efect al trecerii timpului.
Explicăm în cel mai recent video EFOR de ce lucrurile trebuie să se schimbe
Acest film este realizat printr-un grant al Programului Statul de Drept Europa de Sud-Est, Konrad Adenauer Stiftung și prin proiectul Comunitatea bunei guvernări: think tank deschis către public, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014; Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org
Detalii pe www.expertforum.ro/confiscarea.