[VIDEO] Banii și politica: cum își plătesc partidele campaniile clientelar din bani publici în România și Moldova

La începutul lui 2018, conducătorul Partidului Democrat din Moldova a anunțat cu mare fast programul ”Drumuri Bune pentru Moldova”. Peste 80 milioane de euro au fost cheltuiți pentru a cârpi drumuri locale și străzi în sate și orașe. Calitatea lucrărilor lasă de dorit în multe cazuri, iar programul este contrar tuturor priorităților strategiilor naționale în domeniul infrastructurii.

Analiza distribuirii banilor demonstrează adevăratul scop: pomană electorală. 92% din bani au mers spre doar 27 din 51 de circumscripții electorale uninominale. Regiunile care susțin masiv opoziția au primit puțini bani, Chișinăul, în care PD nu are deloc șanse electorale nu a primit nimic. Cei mai mulți bani au mers în circumscripțiile în care vor candida liderii guvernării și apropiații lor. Pe interiorul circumscripțiilor, localitățile care susțin opoziția au primit foarte puține fonduri. Este o discriminare și exemplu de clientelism politic. Banii au urmat votantul și candidații.

Și fondurile românești sunt alocate netransparent, cu două deosebiri de faţă de Moldova:
• Guvernarea dă în primul rând bani propriilor primari – sau independenților, pentru a-i determina să migreze,
• iar traseul banilor și apartenenţa politică a primarilor sunt mai clare, vizibile cu ochiul liber

Favoritism există şi în mecanismul de decontări. Primarul Sectorului 3 Bucureşti, vicepreşedinte PSD şi şeful asociaţiei municipiilor, a primit aproape 6 milioane de euro in prima jumătate a lui 2018. Asta înseamnă aproape jumătate din cei 14.5 milioane euro făcute cadou către 55 de municipii. Cadou, pentru că de fapt PNDL e prioritar un program pentru localitățile mici, fără fonduri proprii.

 

Material finantat de Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundatiei Konrad Adenauer si de Open Society Foundation.

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.