[VIDEO] Gala de proiecte EFOR: dezinformare, clientelism și activism civic

 

EFOR a organizat pe 10 decembrie, la București, o gala a proiectilor civice. Pe scurt, am discutat două teme cu impact asupra bunei guvernări în România și în regiune: risipirea banilor publici și modul în care guvernările sunt în derivă din cauza populismului și dezinformării.

În plus:

– am premiat câștigătorii concursului de fotografie Banii EU… vorbesc! și am discutat despre impactul cheltuirii banilor europeni, după ce am lucrat cu două comunități civice în Cluj și Constanța.
– am prezentat hărţile clientelismului politic, proiectul fanion al EFOR, pe România, Republica Moldova şi am lansat Detectorul de clientelism – un ghid practic pentru identificarea tiparelor clientelare în fonduri publice, achiziții publice, finanțarea partidelor etc
– am arătat cum se cheltuie banii publici românești, în speță cei destinați Programului de Dezvoltare Locală (PNDL) în Constanța: cine a primit fonduri, cine a câștigat contractele și care este profitul politicienilor din toată povestea.
– am premiat studenţii câştigători ai concursului ‘Cum să fii un trol de succes? ABC-ul dezinformării pe social media’ care au luat parte la pilotarea toolkit-ului EFOR pentru combaterea manipulării online, venită dinspre Kremlin sau din alte surse.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.