VIDEO: People and Power – Romania’s War on Corruption

Colega noastră, Laura Ștefan vorbește despre corupție, cauzele acesteia și eforturile de a combate acest fenomen în România, într-un reportaj realizat de Al Jazeera.

Laura Ştefan, expert anticorupţie ȋn cadrul Expert Forum (EFOR), a fost intervievată de jurnaliştii de la televiziunea Al Jazeera English ȋn cadrul unui reportaj având ca temă principală lupta anticorupţie din România, dar care abordează şi subiecte precum cheltuirea banului public, retrocedările ilegale sau defrişările masive. Puteți citi mai jos un scurt rezumat al opiniilor colegei noastre.

Această ţară a suferit mulţi, mulţi ani din cauza oamenilor importanţi care au făcut ce au vrut fără să fie traşi la răspundere. Singurul lucru de care le pasă este mita lor.

Situaţia din România este ȋn momentul actual una de maximă intensitate, plină de confuzii şi turbulenţe. Ȋn sfârşit, corupţia a devenit un obiectiv şi nu doar ȋn vorbe propagandistice. Condamnările curg, televiziunea asaltează cu imagini cu personaje publice condamnate sau care urmează să fie anchetate, toată lumea din România vorbeşte de lupta anticorupţie. Pentru societatea civilă, pentru activişti, acestea sunt vremuri bune.

Cheltuirea masivă şi ilegală a banului public a avut repercursiuni majore asupra vieţii cotiediene a cetăţenilor români. Diminuarea bugetului cât şi lipsa unei alocări eficiente a acestuia sunt vizibile la nivelul serviciilor acordate. Un exemplu ȋn acest sens este sistemul de sănătate din România, unde procentajul celor care au dat sau au primit mită este ȋngrijorător, această tendinţă ȋn creştere datorându-se salariilor mici cu care este platit personalul medical. Dezinteresul clasei politice provine din credinţa reală a unora dintre ei că nu sunt oameni obişnuiţi, ci probabil trimişii lui Dumnezeu, după , iar această ȋncredere este susţinută de imunitatea de care beneficiază pe parcursul mandatului aceşti reprezentanţi ai clasei politice.

Interviul a atins şi unul dintre punctele fierbinţi şi mai recente care au tulburat scena politică din România. Referitor la bănuielile adresate actualului preşedinte, Klaus Iohannis, de obţinere ilegală a averii, Laura Ștefan a precizat că, indiferent de verdictul ȋn cazul acestei situaţii, el se va afla abia dupa finalizarea mandatului de cinci ani al şefului statului.

Economia ruinată a României se datorează ȋn mare parte retrocedărilor proprietăţilor ȋntr-un timp ȋn care legea nu funcţiona, proprietăţile publice ajungând astfel ȋn mâna unor persoane cu diverse interese. Efectele unei economii disfuncţionale sunt vizibile şi la nivelul frumuseţilor naturale cu care România se poate mândri. Defrişarea pădurilor se datorează retrocedărilor ilegale şi administraţiei deficitare a bunurilor statului. Instituţia competentă cu administrarea pădurilor, ROMSILVA, este cunoscută ȋn ultimii anii pentru numeroasele dosare de corupţie deschise persoanelor din conducerea acestei organizaţii.

Mai au cetăţenii români ȋncredere ȋn clasa politică? Ȋn România problema corupţiei este amplă, iar cu fiecare dosar nou deschis al DNA-ului poţi observa din ce ȋn ce mai mult noroi.

 

Puteți viziona reportajul integral mai jos:


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.