Prețurile la energie au crescut semnificativ în vara-toamna lui 2021 și tot mai multe state pregătesc programe de sprijin pentru consumatorii finali de energie – în special consumatori casnici și IMM-uri. La noi, există câteva inițiative, de la finalizarea legii consumatorului vulnerabil și până la ordonanța de urgență care ar subvenționa factura consumatorilor casnici de energie electrică și gaze, pe tranșe de consum. Mai circulă și alte idei, cum ar fi plafonarea prețurilor la energie sau o nouă supraimpozitare. Ce fac alte state? De ce ar trebui să ne îngrijorăm că, spre deosebire de alte țări, la noi creșterile de prețuri ar putea să nu fie temporare? EFOR explică în Policy Brief 126 care sunt cauzele, la ce putem să ne așteptăm și de ce populismul nu este deloc bun pentru rezolvarea situației actuale.
Vă invităm să participați la dezbatere joi, 23 septembrie, de la ora 11.00, Zoom. Dezbaterea poate fi urmărită pe pagina noastră de Facebook.
Material realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org