Asistență electorală pentru alegători și acreditare de observatori pentru secțiile de votare pentru alegerile parlamentare

 

Expert Forum a lansat platforma www.votcorect.ro pentru alegerile parlamentare din 5-6 decembrie 2020. Prin intermediul Vot Corect explicăm principalele reguli privind campania electorală, înregistrarea alegătorilor, ziua votului, votul prin corespondență sau contestații în termeni cât mai simpli și clari. Răspundem la întrebări frecvente legate de organizarea procesului electoral și primim sesizări legate de nereguli. Sesizările vor fi transmise instituțiilor relevante, iar cei care ne vor scrie vor fi asistați să rezolve probleme legate de diferite etape ale procesului electoral, dacă este cazul.

Pe 5 și 6 decembrie, echipa Expert Forum va răspunde tuturor solicitărilor de informații și asistență primite de la observatori, alegători, reprezentanți ai partidelor politice sau alte persoane interesate de alegeri prin intermediul următoarelor numere de telefon:

 

0800 080 200 (gratuit, pentru România)

+40212 039 020 (tarif normal, pentru străinătate).

 

Serviciul va funcționa pe 5 decembrie (7 – 21) și 6 decembrie (06 -22). Mai multe detalii despre call center puteți găsi pe platforma www.votcorect.ro.

Serviciul de asistență electorală este asigurat pentru alegerile parlamentare din 2020 în cadrul proiectului Observatori pentru alegeri parlamentare corecte și sigure, derulat de Asociația Expert Forum, în parteneriat cu Centrul pentru Resurse Civice, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a monitoriza procesul de modificare a legislației electorale și de a asigura intervenția în regim de urgență prin instrumente legale și reacții publice.

 

Alături de partenerii din coaliția FiecareVot, Expert Forum acreditează observatori pentru monitorizarea secțiilor de votare în zilele alegerilor, în țară și în străinătate. Observarea alegerilor vizează exclusiv integritatea procesului electoral, de aceea, observatorii trebuie să fie fără excepție imparțiali, să nu facă parte din partide politice și să nu se implice în campania electorală.

Activitatea de observare este voluntară, nefiind remunerată. Toți observatorii încep activitatea din ziua alegerilor la 06:00 dimineața, odată cu deschiderea secțiilor de votare și o încheie după ora 21:00, odată cu terminarea numărării voturilor. În zilele scrutinului, fiecare observator va folosi aplicația Monitorizare Vot, special realizată de Code for Romania și va fi în legătură continuă cu echipa FiecareVot, online și prin call-center special creat.

Poate fi observator orice cetățean cu drept de vot, care nu este membru al unui partid politic, nu a participat direct la organizarea unei campanii electorale sau nu este candidat, chiar dacă independent. Există și un Cod de Conduită care detaliază caracteristicile statutului de observator și pe care fiecare persoană care se înregistrează și-l asumă.

Până pe 1 decembrie, persoanele care doresc să fie observatori se pot înscrie exclusiv online pe fiecarevot.ro.  Cei înscriși pot monitoriza o singură secție de votare sau mai multe, într-o echipă mobilă, formată din doi observatori. Recomandarea organizatorilor este ca pentru o siguranță sporită anul acesta echipele mobile să fie formate din rude sau prieteni apropiați.

 

Contact

Septimius Pârvu, Expert electoral, Expert Forum – ​[email protected], 0787.638.315

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Inițiativa Fiecarevot contează! a fost lansată în 2016 și cuprinde mai multe organizații nonguvernamentale și civice active la nivel național: Geeks for Democracy, Expert ForumObservatorul Electoral, Code for Romania, Rezistenţa TVCentrul pentru Resurse Civice (Constanța), Civica (Iași) și Centrul pentru Studiul Democratiei (Cluj). La finalul fiecărei campanii de observare am publicat rapoarte de monitorizare, care au fost dezbătute în public, au fost transmise instituțiilor relevante și au contribuit la îmbunătățirea modului de organizare a procesului electoral.

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.