en_US English

Principiile esențiale ale votului prin corespondență

Votul prin corespondență: da, dar nu oricum

EFOR a fost un susținător constant al votului la distanță. Succesul acestui mecanism depinde de garantarea siguranței votului și prevenirea potențialelor fraudări și manipulări ale acestui proces. Suntem îngrijorați să observăm că proiectele de lege aflate azi pe site-ul Camerei Deputaților conțin dispoziții eronate sau ambigue care subminează implementarea credibilă a votului prin corespondență în cazul aparent fericit în care Parlamentul adoptă baza legală necesară. O lege proastă privind votul prin corespondență va genera nereguli grave în procesul de votare și va discredita această idee în spațiul public.

Credem că cele mai importante aspecte care trebuie tratate de legislație sunt:

  • Procedura de vot prin corespondență să asigure secretul votului
  • Votanții trebuie să poată verifica în timp real traseul votului.
  • Întreg procesul electoral trebuie să fie deschis observatorilor și delegaților (ONG-uri, media, candidați independenți și partide politice).
  • Opțiunea votului prin corespondență trebuie să fie usor accesibilă tuturor alegătorilor români aflați în străinătate. De asemenea, este esențial ca votul în secțiile de votare înființate în ambasade și consulate să rămână o opțiune reală pentru toți românii care nu doresc să utilizeze votul prin corespondență sau se află în tranzit în ziua votului.
  • Nu trebuie să existe neclarități și ambiguități legislative care pot pune sub semnul întrebării siguranța votului.

Citiți în policy brief #37 mai multe despre îngrijorările EFOR și principiile esențiale ale votului prin corespondență: transparență, trasabilitate, siguranță, accesibilitate și încredere în proces.

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.