Votul prin corespondență, în pericol de moarte pe ultima sută de metri

 

posta2În urma criticilor adresate de mai multe ONG-uri[1], parlamentarii au organizat o dezbatere pe tema legii votului prin corespondență luni, 26 octombrie la ora 17, deși termenul limită pentru depunerea amendamentelor pentru membrii Camerei Deputaților[2] era 26 octombrie ora 14. Amendamentele și recomandările transmise de organizațiile societății civile sunt luate în considerare doar dacă sunt preluate și asumate de parlamentari, iar singurii care mai pot depune amendamente până astăzi sunt membrii Comisiei parlamentare pentru legi electorale. Deși recomandări au fost transmise de mai bine de o lună de către mai multe ONGuri, puține dintre ele, mai ales în privința unor puncte esențiale, se regăsesc  în proiectul de lege.

 

La dezbaterea de ieri au participat ONGuri și instituții publice relevante pentru organizarea votului prin corespondență. În cadrul discuțiilor, am arătat că, din păcate, această întâlnire poate fi tardivă și/sau inutilă, în ciuda posibilelor bune intenții, pentru că în continuare riscăm să avem o lege inaplicabilă, iar unele dintre amendamentele transmise de partide sau instituții o pot îngropa cu totul. Am primit „asigurări” că unele amendamente deja transmise vor fi respinse în urma consensului dintre membrii comisiei. Totuși trebuie să luăm în calcul că multe dintre amendamentele depuse până în acest moment de către membrii Comisiei parlamentare pentru legi electorale[3] nu fac altceva decât să altereze legea în mod irecuperabil și să o transforme într-un act normativ care nu poate fi aplicat decât cu restricții semnificative.

 

Reamintim propunerile UDMR de a desființa înregistrarea on-line și de a solicita documente legalizate pentru înscrierea în Registrul Electoral. Amendamentele propuse de PSD introduc alte limitări: elimină înscrierea electronică (păstrând numai opțiunea în scris), se referă numai la parlamentare, fără prezidențiale și alegerile pentru Parlamentul European, respectiv elimină detaliile referitoare la solicitarea unui nou buletin de vot, dacă pachetul cu documente este pierdut, furat sau distrus din motive care nu au legătură cu alegătorii. Ambele formațiuni politice au eliminat posibilitatea de a imprima buletine de vot direct de către alegători. Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe propune introducerea preînregistrării generale obligatorii, o decizie care ar putea limita drastic posibilitatea cetățenilor din străinătate de a vota.

 

Pe lângă aceasta, în urma discuțiilor de ieri seară nu avem încă răspunsuri la două întrebări fundamentale pentru implementarea legii votului prin corespondență: 1. Cum asigurăm trasabilitatea buletinului de vot astfel încât să evităm o nouă sursă de frustrare pentru cetățenii români care vor dori să voteze din afara țării? 2. Are Poșta Română capacitatea și cadrul legal prin care să poată duce la capăt responsabilitatea care i se dă prin lege în buna desfășurare a votului la distanță?

 

Considerăm că Parlamentul României și partidele politice intenționează să voteze o lege care nu poate fi aplicată fără probleme, care are încă articole neclare și principii discriminatorii. Organizațiile societății civile au transmis încă dinaintea votului în Senat recomandări pe tema acestei legi, care fi putut elimina aceste controverse. În condițiile în care aceste probleme nu sunt soluționate în sedința Comisiei parlamentare pentru legi electorale de astăzi sau în timpul dezbaterilor și votului din plen, considerăm că această lege este una populistă, rezultat al negocierii partidelor și nu una în folosul cetățenilor și ne delimităm de acest proiect.

 

Contact:

Septimius Pârvu, Manager de proiecte, Expert Forum

[email protected] | 0787.638.315

 

 

Academia de Advocacy

ActiveWatch*

Asociația Civitas ’99*

Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki

Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni*

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul Român pentru Politici Europene

Centrul pentru Studiul Democrației

Centrul de Resurse pentru participare publică*

Centrul pentru Resurse Civice

Expert Forum*

Freedom House România

Funky Citizens*

Grupul pentru Democrație Participativă Plenum*

Grupul pentru Dialog Social

Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale – CENTRAS

Daniel Tarnovschi, sociolog

Constantin Mârza, observator international

* organizații membre ale Coaliției Politică fără Bariere

 

[1] Reamintim că la începutul săptămânii, 11 organizații neguvernamentale au criticat lipsa de consultări publice și de transparență a partidelor politice, în contextul în care proiectul de lege a fost dezbătut și votat lunea trecută atât de către Comisia parlamentară, cât și de Senat în mai puțin de jumătate de zi. Detalii aici http://expertforum.ro/corespondenta-fara-transparenta/

[2] http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=15250

[3] Până în acest moment nu am avut acces la posibilele amendamente depuse de PNL sau de grupul minorităților.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.