Vrem primari aleși în două tururi!

Comisia de Cod Electoral a respins amendamentele care ar fi făcut posibilă alegerea primarilor în două tururi. Legea pentru alegerea autorităților administrației publice locale a fost modificată în 2011 pentru a introduce alegerea primarilor într-un singur tur, cu numărul cel mai mare de voturi exprimate (deci nici măcar o majoritate a numărului de voturi exprimate), la inițiativa PDL de atunci, cu concursul PSD.

Alegerea primarilor în două tururi (sistemul majoritar de vot în două tururi) este în avantajul cetăţenilor, pentru că oferă: 1.reprezentativitate şi legitimitate; 2.şanse egale pentru partide noi şi independenţi; 3.spaţiu pentru crearea consensului. În ciuda acestor argumente, actuala majoritate parlamentară nu se lasă deloc înduplecată, dorind să profite de situațiile de putere în care se află.

În condițiile în care parlamentarii au adoptat recent o serie de modificări legislative ce pot împrospăta politica românească, menținerea alegerii primarilor dintr-un singur tur cu cel mai mare număr de voturi obținute va anula practic mare parte din efectele benefice ale acestor schimbări. Chiar dacă va fi posibilă formarea de noi partide cu doar 3 oameni iar condițiile de înscriere în alegerile locale se vor relaxa, turul unic va face ca cei mai mulți dintre actualii primari să rămână în funcții și, implicit, puterea politică să se mențină și să ajungă tot la partidele-sistem existente.

Cerem partidelor parlamentare să demonstreze că au învățat lecțiile ultimelor alegeri, care au arătat că alegătorii nu doresc concentrarea puterii în mâinile acelorași partide.

Încă este timp pentru introducerea celui de-al doilea tur pentru alegerea primarilor prin amendarea propunerii legislative de modificare a Legii pentru alegerea autorităților administrației publice locale. Acest proiect de lege se află acum la Comisia de Cod Electoral, și va pleca apoi către Camera Deputaților pentru adoptare (cameră decizională).

Într-o democrație veritabilă, puterea politică, se obține prin câștigarea onestă și meritată a majorității voturilor alegătorilor, și nu prin alterarea regulilor jocului.

 

Semnatari:

ActiveWatch

AID-ONG Agenția pentru Informarea și Dezvoltarea Organizațiilor Neguvernamentale

Asociația E-Civis

Asociația Frontului Negustoresc Obor

Asociația Neuer Weg

Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni ANBCC

Asociația Miliția Spirituală

Asociația ProDoMo

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Asociația pentru Relații Comunitare

Asociația România Vie

Asociația Salvați Bucureștiul

Asociația Salvați Dunărea și Delta

Asociația Sens Pozitiv

Asociația ViitorPlus

Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale CENTRAS

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Centrul Rațiu pentru Democrație

Centrul Român de Politici Europene

Comunitatea Uniți, Salvăm!

CriticAtac

Erupție Anticorupție

Expert Forum

Grupul pentru democrație participativă Plenum

Grupul de iniţiativă civică „Iaşul iubeşte teii”

Funky Citizens

Fundația TERRA Mileniul III

Liga Oamenilor de Cultură Bonțideni

Rezistența Urbană

Asociația Salvați Dunărea și Delta

SynergEtica

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.