Chișinău, 19-21 aprilie, Teatrul Spălătorie

Why Democracy? – Festival de film documentar dedicat democratiei si statului de drept

Ce legătură poate exista între un elev din China care candidează la funcția de monitor al clasei, rolul new media în extinderea revoltelor din Egipt, trecerea de la economia românească de dinainte de 1989 la cea de piață sau alegerea unui președinte femeie în Liberia? Aparent niciuna. Totuși, fiecare caz în parte răspunde la întrebarea Ce este democrația și de ce avem nevoie de democrație?

Festivalul de film Why Democracy? ridică întrebări și generează discuții critice cu privire la principiile democraţiei, analizând provocările pe care diversele tipuri de regimuri le înfruntă în zilele noastre. Festivalul aduce în atenţia publicului 17 filme documentare și scurt metraje proiectate în peste 200 de ţări şi teritorii, atingând o audienţă de peste 300 de milioane de spectatori şi generând numeroase dezbateri în toată lumea. Filmele din cadrul festivalului sunt parte dintr-un amplu proiect internaţional şi sunt realizate de regizori independenţi, premiaţi la festivaluri de film de notorietate. La acestea se adaugă documentarul de succes al regizorului român Alexandru Solomon, Kapitalism. Rețeta noastră secretă.

Subiectele abordate de filme sunt diverse: alegerea democratică a unui şef de clasă în China comunistă, egalitatea de șanse și reforma în viața politică din Liberia, campania fulger a unui candidat la o funcție publică locală din Japonia sau tranziția originală a României de la comunism la economia de piață. Acţiunea filmelor se desfăşoară în diferite ţări:  Marea Britanie, China, Croaţia, Cuba, Republica Democrată Congo, Egipt, Iran, Italia, Kenia, Republica Liberia, Pakistan, Rusia, Africa de Sud sau România.

Proiecţia fiecărui documentar are o durată de aproximativ o oră şi este urmată de câte o scurtă dezbatere moderată de invitaţi apropiaţi subiectului pe care îl abordează filmul.

 

 

Descrierea documentarelor


19 aprilie – Experiment

Please Vote for Me – Un experiment de democraţie în China:  alegeri democratice sunt organizate într-o şcoală primară.

Campaign! The Kawasaki Candidate  – Cursa de o săptămână a unui candidat la o funcție locală din Japonia, susținut de partidul de guvernare

 

 

20 aprilie – Tranziție

Iron Ladies of Liberia – După aproape două decenii de război civil, în 2006, Liberia are primul oficial ales prin vot liber, care este şi prima femeie şef de stat din Africa.

Kapitalism. Rețeta noastră secretă –  Drumul României de la un comunism cu față urâtă la o democrație originală de piață.

 

21 aprilie – Alternative

 

Egypt: We Are Watching You – Dacă primele alegeri democratice din Egipt, după 24 de ani, sunt umbrite de acuzaţii grave de fraudă şi de numeroase acte de violenţă, ce legitimitate are noul regim? 

 

 

 

Vezi prezentarea si catalogul festivalului.

Mai multe detalii pe www.apd.ro și www.expertforum.ro.

 

Intrarea este gratuită. Filmele proiectate sunt în limba engleză şi nu au subtitrare în limba română. Capacitatea locației este de 70 de locuri.

Organizatori: Asociaţia Pro Democraţia (România), Expert Forum (România)

Cu sprijinul: Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România), Black Sea Trust for Regional Cooperation, The United Nations Democracy Fund, Why Democracy Project, Organization for Security and Co-operation in Europe – OSCE Mission to Moldova

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.