Why Democracy? Festival de film documentar la Târgu Mureș

WDCe legătură poate exista între un elev din China care candidează la funcția de monitor al clasei, revoltele din Egipt, trecerea de la comunism la economia de piață sau alegerea unui președinte femeie în Liberia? Aparent niciuna. Totuși, fiecare caz în parte răspunde la întrebarea Ce este democrația și de ce avem nevoie de ea?

 

 

Expert Forum, British Council, Asociatia K’Arte și Asociatia Pro Democratia, cu sprijinul United Nations Democracy Fund, Why Democracy Project și Hi Film Productions vor organiza festivalul de film documentar WHY DEMOCRACY? in perioada 9-13 octombrie, la Teatrul Ariel din Târgu Mureș. Festivalul este dedicat drepturilor omului, statului de drept și democrației.

 

Proiecțiile invită cetățenii să judece și să dezbată modul în care funcționează democrația în comunitatea, localitatea sau țara în care trăiesc, precum și la nivel global. De asemenea, acestea au  scopul de a ridica întrebări și de a genera discuții critice cu privire la principiile democraţiei, analizând provocările pe care diversele tipuri de regimuri le înfruntă în zilele noastre.

 

Festivalul aduce în atenţia publicului 17 filme documentare și scurt metraje proiectate în peste 200 de ţări şi teritorii, atingând o audienţă de peste 300 de milioane de spectatori şi generând numeroase dezbateri în toată lumea. Filmele din cadrul festivalului sunt parte dintr-un amplu proiect internaţional şi sunt realizate de regizori independenţi, premiaţi la festivaluri de film de notorietate. La toate acestea se adaugă documentarul de succes Kapitalism – rețeta noastră secretă, al regizorului român Alexandru Solomon, care prezintă dificultățile tranziției de la comunism la capitalism și mecanismele prin care afaceriști de succes și-au construit imperiile.

 

Subiectele abordate de filme sunt diverse: alegerea democratică a unui şef de clasă în China comunistă, egalitatea de șanse și reforma în viața politică din Liberia, campania fulger a unui candidat la o funcție publică locală din Japonia sau tranziția originală a României de la comunism la economia de piață. Acţiunea filmelor se desfăşoară în diferite ţări:  Marea Britanie, China, Croaţia, Cuba, Republica Democrată Congo, Egipt, Iran, Italia, Kenia, Republica Liberia, Pakistan, Africa de Sud sau România.

 

Proiecţia fiecărui documentar are o durată de aproximativ o oră. Filmele proiectate sunt în limba engleză şi nu au subtitrare în limba română, iar intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile.

 

PROGRAM 

descărcare

Miercuri, 9 octombrie | alegeri vs vot
18:30 Deschiderea festivalului: De ce avem nevoie de democrație?

19:00 Please vote for me!
20:00 Campaign! The Kawasaki Candidate

 

Joi, 10 octombrie | schimbare

18:30:  Scurtmetraje
19:00 Egypt: We Are Watching You
20:00 Looking for the Revolution

 

Vineri, 11 octombrie | tranziție

18:30  Dinner with the President
19:30 Iron Women of Liberia
20:30 Kapitalism. Rețeta noastră secretă

 

Sâmbătă, 12 octombrie | valori

18:30 Scurtmetraje
19:00 Bloody Cartoons
20:30 In search of Ghandi

 

Duminică, 13 octombrie | experimente și alternative

18:30 Scurtmetraje
19:00 Taxi to the Dark Side
20:00 For God, Tsar and the Fatherland

 

Mai multe detalii despre festival pe www.expertforum.ro și www.britishcouncil.ro.

Organizatori: Asociaţia Pro Democraţia (www.apd.ro), Asociația K’Arte (www.k-arte.ro), British Council (www.britishcouncil.ro), Expert Forum (www.expertforum.ro)

Cu sprijinul: The United Nations Democracy Fund, Why Democracy Project, Hi Film Productions

 

Contact:  Septimius Parvu, Manager de proiecte EFOR, [email protected]

 

Vezi detalii despre proiectiile din Chișinău, Cluj Napoca și Iași.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.