en_US English

Youth Vote Matters!

Youth Vote Matters! este un proiect dedicat tinerilor care își propune să îi încurajeze  să înțeleagă importanța exercitării dreptului la vot în mod informat. Mai mult, prin activitățile proiectului ne propune să îi ajutăm să aibă o voce și să se implice activ în rezolvarea problemelor care îi afectează în mod direct.

 


Sistemul educațional din România, din păcate, nu le oferă tinerilor instrumentele de care au nevoie pentru a deveni se implica activ în comunitatea lor. Programa de liceu din România nu include aproape deloc noțiuni precum democrație, statul de drept, alegeri sau participarea cetățenilor. Nu este de mirare că după absolvirea liceului mulți tineri se simt nepregătiți și nedumeriți cu privire la ce se întâmplă în societate sau cum să își exercite drepturile.

Scopul acestui proiect este de a crește interesul tinerilor pentru democrație prin ateliere interactive despre dreptul la vot, alegeri și instrumentele de participare publică, construind pe experiență îndelungată EFOR în a lucra cu tinerii pe aceste subiecte.

Proiectul Youth vote matters! constă într-o serie de ateliere, urmate de simularea alegerilor într-un liceu din Alexandria (Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza) și unul din București ( Colegiul Național Iulia Hașdeu).

Vom lucra cu aproximativ 200 de liceeni din Alexandria și București. Acest proiect le oferă elevilor șansa de a învăța într-un mod practic despre rolul fiecăruia dintre noi în comunitate, despre cum funcționează alegerile în România (cu bune și rele) și despre dreptul la vot. Ei sunt încurajați să își exprime preocupările și să lucreze împreună pentru a găsi posibile soluții.

În final, vom organiza un eveniment de închidere la Alexandria, unde vom aduce împreună  elevi din București și Alexandria. Acest eveniment va facilita o discuție în care elevii să facă schimb de concluzii pe tema importanței votului în rândul tinerilor.

 

Calendarul activităților

București Alexandria
 

Atelier – Cum pot să mă implic în comunitatea mea?

 

 

6 Februarie 2020

 

12 Februarie 2020

Atelier – Cum funcționează alegerile?

 

13 Februarie 2020 17 Februarie 2020
Atelier – Cum detectăm informații false?

 

20 Februarie 2020 24 Februarie 2020
Eveniment de o zi – Simularea alegerilor

 

21 Martie 2020 14 Martie 2020
Eveniment de încheiere – Concluzii și pașii următori Mai 2020

Proiectul a fost pus pe pauză în martie 2020 din cauza pandemiei de COVID-19. Acesta a fost reluat în octombrie 2020 într-o nouă versiune exclusiv online. Vezi mai multe despre continuarea proiectului aici

 

Atelier – Cum pot să mă implic în comunitatea mea?; București – 6 Februarie 2020

Atelier – Cum pot să mă implic în comunitatea mea?; Alexandria – 12 Februarie 2020

Atelier – Cum funcționează alegerile?; București – 13 Februarie 2020

Atelier – Cum funcționează alegerile?; Alexandria – 17 Februarie 2020

Atelier – Cum detectăm informații false?; București – 20 Februarie 2020

Atelier – Cum detectăm informații false?; Alexandria – 24 Februarie 2020

 

 


Acest proiect este finanțat, în parte, prin contribuția generoasă a poporului American prin Departamentul de Stat al Statelor Unite.

      

Conținutul cade în responsabilitatea  Expert Forum și nu reflectă în mod necesar opiniile Departamentului de Stat al SUA sau ale Guvernului American.

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.