In UK se vorbeste mai mult decat la Bucuresti de zilierii romani

In momentul de fata, inainte de eliminarea barierelor pe piata muncii pentru romani (si bulgari) care vor sa lucreze ca zilieri in ferme in marea Britanie, Londra acorda vize speciale celor doua categorii, in numar de 21.500 pe an. Impreuna, romanii si bulgarii asigura peste 1/3 din mana de lucru in acest business sezonier.

Fermierii britanici, in special cei din horticultura, unde recoltele sunt delicate, scumpe, usor perisabile si imprevizibile sezonier, deci e nevoie de munca intensa pe prioade scurte si multa flexibilitate, cu forta de munca cazata la ferma si ocupata inclusiv in weekends, sunt disperati sa mareasca numarul de vize. Munca fiind grea si plata la nivel de 1200 lire/luna brut, e foarte greu sa gasesti britanici doritori s-o presteze, cat ar fi ei de needucati, someri sau batuti de soarta.

Problema mare, dupa cum arata Financial Times, este ca daca la anul se deschide piata muncii pentru romani si bulgari, mare parte din acestia vor migra catre alte joburi, mai bine platite sau pur si simplu mai comode. Acum nu au decat optiunea legala a culesului de fructe si legume, pentru care multi sunt supra-calificati. Acestia vor deveni rapid receptionari, barmani sau asistenti in firme iar fermierii englezi vor gasi si mai greu mana de lucru intra-comunitara. Estimarile asociatiilor agricole sunt ca din 2014 pentru multe tipuri de recolte ce incorporeaza munca manuala va fi mai economic sa fie lasete sa putrezeasca pe camp decat sa fie culease.

Intereseaza asta pe cineva, vreun decident roman, avem vreun dialog cu businessul britanic pe aceasta tema, ca sa tragem un ce folos?


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.