Direcționează 2% către EFOR. Investește în democrație

 

 

EFOR ÎN 2019
Și de ce avem nevoie de ajutorul vostru.

 

Din 2011 la EFOR ne-am propus să creăm politici publice coerente și guvernare transparentă, să combatem clientelismul politic și risipa de bani publici, să observăm alegerile, să creștem gradul de integritate publică și să implicăm cetățenii în viața comunităților unde trăiesc și lucrează. Am făcut asta prin proiecte sau prin acțiuni de tip reacție rapidă.

 

Direcționează 2%. Investește în democrație

În 2019, avem nevoie de ajutorul vostru. În special pentru ultima categorie de acţiuni, de tip reacţie rapidă, care e greu de încadrat în proiecte şi presupune mult voluntariat şi disponibilitate de a răspunde la urgenţe.

În plus, fondurile UE disponibile în România nu susţin activităţi de watchdog şi advocacy, aşa cum sunt mai toate iniţiativele noastre, din motive care ţin deopotrivă de rigiditate birocratică şi rea-voinţă a autorităţilor române.

Ca atare, ne bazăm ca de obicei pe ajutorul vostru în orice formă, dacă v-am convins că ce facem e bine:

  • Cea mai simplă formă de a ne ajuta fără să vă coste nimic este direcționarea a 2% din impozitul pe veniturile din salarii până pe 15 martie 2019. Detalii si formular aici
  • Alternativ, ne puteți susține prin donații sau sponsorizări – detalii pe www.expertforum.ro/doneaza.

Dacă sunteți din Bucureşti, scrieți-ne până pe 1 martie 2019 la [email protected] sau pe Facebook şi venim noi să ridicăm formularul 230.

 

 

În 2019, vom continua pe patru mari direcții eforturile din anii precedenți 

1. Măsurarea clientelismului şi proastei guvernări cu instrumente obiective (indici de clientelism, hărţi ale corupţiei locale, analize pe sectoare cheie) şi construirea de instrumente vizuale inovative pentru a anima discuţia publică. Facem asta în România dar şi, din ce în ce mai mult, în alte ţări din regiune, deoarece comparaţiile fac povestea mai interesantă. Împreună cu parteneri locali analizăm şi facem evenimente publice în MoldovaGeorgiaBulgaria, iar dintre ţările vechi UE vom include anul ăsta Italia şi Spania.Atât în România, cât și în Moldova și Georgia am organizat traininguri despre clientelism politic și achiziții publice pentru jurnaliști și activiști civici locali, alături de care monitorizăm cheltuielile publice. Am lansat și un Detector de clientelism, o platformă prin care explicăm simplu cum poate găsi oricine comportamentele clientelare.

 

2. Suntem în proces de dezvoltare a unui set de instrumente pentru combaterea fake news şi manipulării politice online. E vorba de un produs educaţional care se pretează utilizării la nivel de liceu sau facultate, incluzând un joc online de simulare a comportamentului de trol, pentru a-i înţelege mai bine mecanismele. Produsul este în curs de testare în România şi Republica Moldova.

De ce ne ocupăm de fake news şi manipulare politică online? Deoarece există o legătură clară între ele și proasta guvernare, lucru care se vede bine la Bucureşti, Chişinău şi alte capitale din regiune. Dezinformarea, incompetenţa guvernamentală şi clientelismul fuzionează natural deoarece liderii apelează la ele instictiv pentru a-şi construi realităţi alternative, detașate de statul de drept european, unde să poată fura şi guverna cu metode clientelare, singurele pe care le cunosc.

În 2018 am putut organiza o serie de ateliere pilot cu elevi şi studenţi, în România şi Republica Moldova, iar cei mai buni “trolli” dintre ei au primit premii şi diplome în cadrul unei gale organizate la final de an în Bucureşti.

3. Iniţiative de angajament civic local, precum Școala pentru Democraţie sau concursul foto “cum se risipesc banii UE” în două comunităţi.

Programul Scoala pentru Democratie propune metode alternative, nonformale pentru profesori, prin care putem ajunge în comunități unde dezbaterea e puţin prezentă. În 2019 continuăm să lucrăm în comunitățile locale și să generăm discuții pe teme esențiale: cetățenie activă, educație pentru democrație, stat de drept. În februarie organizăm următoarea ediție a Școlii pentru profesorii din Constanța, iar între 24 și 27 ianuarie ne vedem la București cu toată rețeaua de profesori participanți la edițiile trecute.

Tot în 2018 am mers în Cluj și Constanța, unde am lucrat cu tineri pentru a identifica problemele locale și moduri în care putem să le rezolvăm. Am organizat și un concurs de fotografie despre cum se risipesc banii EU, precum și tururi ghidate despre investiții locale, inclusiv unul cu barca la Constanța. Pe 10 decembrie am premiat la București câștigătorii concursurilor și am adus laolaltă profesori, studenți și activiști civici din România și Moldova, la Gala de proiecte EFOR.

4. În plus faţă de aceste teme permanente, organizăm dezbateri publice, reacţii rapide la evenimente (cum ar fi decizii nefericite ale politicienilor), comentăm şi participăm în coaliţii ale societăţii civile pentru a pleda cauza bunei guvernări, transparenţei publice şi valorilor europene, atât în ţară cât şi la Bruxelles.

Nu în ultimul rând, ne organizăm, singuri sau împreună cu alte asociaţii civice, pentru a fi observatori independenți la alegeri şi a raporta public fraude sau manipulări atunci când apar, în zilele de vot sau pe parcursul campaniilor. În ultimii ani am fost înscrişi oficial pentru monitorizare în patru tururi de scrutin politice (două în România, două în Moldova), plus referendumul pentru “familie tradiţională” din toamna lui 2018. Ne străduim să acredităm din nou de observatori la alegerile parlamentare din Moldova (februarie 2019) şi europene din România (mai 2019).

 

 

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.