Apel către Parlament: Nu distrugeți Agenția Națională de Integritate!

Cerem Parlamentului să tina cont de doua criterii simple la numirea membrilor Consiliului National de Integritate: sa nu facă obiectul unor investigatii penale si sa nu fie sub investigatie ANI.

Organizațiile semnatare fac apel la partidele politice și la structurile asociative ale administrației publice locale să nu nominalizeze și la Parlamentul României să nu numească persoane cu grave probleme de integritate în Consiliul Național de Integritate (CNI). Atragem atenția asupra importanței CNI, o entitate vitală, care asigură autonomia Agenției Naționale de Integritate.

Nominalizarea unor persoane investigate de către Direcția Națională Anticorupție (DNA), alte structuri de parchet sau Agenția Națională de Integritate (ANI) în cadrul CNI periclitează funcționarea eficientă a Agenției Naționale de Integritate, monitorizată de Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).

Un astfel de demers reprezintă un semnal negativ pe care România îl va da în ceea ce privește consolidarea statului de drept și a luptei împotriva corupției.

Atragem atenția că situația Consiliului Național de Integritate se află pe agenda următoarei vizite de evaluare MCV, care va avea loc în decembrie 2014.

În aceste condiții, noi, semnatarii, facem apel la Parlamentul României să țină cont de următoarele două criterii atunci când numește membrii CNI:

Să nu facă obiectul unor investigații penale;
Să nu fie sub investigație ANI.

Freedom House România
Expert Forum
Grupul pentru Dialog Social

Organizațiile semnatare sunt membre ale Inițiativei pentru o Justiție Curată


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.