Companiile de stat: de ce avem nevoie de reforme?

 

 

 

 

În România, companiile de stat rămân importante, generând cam 5% din PIB, iar buna lor funcționare poate fie să accelereze modernizarea infrastructurii, precum construcția de autostrăzi, conducte de gaze sau linii electrice; sau, dimpotrivă, să distorsioneze piețele în care funcționează, precum coloși ineficienți din energie. Nu e de mirare că una din temele majore ale PNRR și o reformă fără de care banii europeni nu vor putea fi accesați este tocmai reformarea de substanță a companiilor de stat. Multe dintre ele au fost de-a lungul timpului căpușate, prost administrate, populate cu sinecuri sau pur și simplu rămân pietre de moară pentru bugetul statului, iar acest lucru nu poate continua la nesfârșit. Ce e de făcut?

Dezbatem acest subiect joi, 30 septembrie, pe Zoom, de la ora 11:30.

Invitați:
– Cristian Ghinea, fost Ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene și coordonator PNRR

– Sorana Baciu, fost Secretar de Stat în Ministerul Economiei, expert internațional în guvernanța corporativă a companiilor de stat

– Eugen Rădulescu, Director, Banca Națională a României
Moderator:
Sorin Ioniță, Expert Forum

La eveniment va fi lansat și un policy brief EFOR cu recomandările noastre privind reforma companiilor de stat.

Pentru înscriere completați formularul https://forms.gle/vs3pfrLEnSSJ1Jvr5 și veți primi link-ul de conectare pe Zoom pe e-mail.

Proiectul este derulat de Asociația Expert Forum prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.