Am transmis o solicitare Biroului Electoral Central privind urgentarea publicării de date despre candidații la locale

Am transmis azi Biroului Electoral Central o solicitare privind urgentarea publicării de date despre candidații la locale. Textul solicitării este mai jos.

 

SOLICITARE PRIVIND PUBLICAREA DE DATE DESPRE CANDIDAȚII LA ALEGERILE LOCALE DIN 9 IUNIE 2024

 

Stimate domnule Președinte Vasile Bîcu,

 

Vă transmitem o solicitare privind urgentarea publicării datelor centralizate privind candidații la alegerile locale.

 

Potrivit HG 199/2024 termenul pentru rămânerea definitivă a candidaturilor este 8 mai 2024. De asemenea, articolul 55 din Legea 115/2015 stabilește că ”[…] Candidaturile definitive se afişează la sediul biroului electoral de circumscripţie, precum şi la sediul secţiilor de votare, după constituirea birourilor electorale ale acestora, cu precizarea numelui şi prenumelui, apartenenţei politice, profesiunii şi ocupaţiei candidatului. Candidaturile definitive pot fi făcute publice, de asemenea, prin orice mijloace de informare în masă, cheltuielile fiind suportate de cei interesaţi.”

 

Pentru a asigura transparența procesului electoral și pentru a asigura accesul alegătorilor, mass-media, observatorilor electorali și a celor interesați la informații centralizate legate de candidați, vă rugăm să publicați aceste date cât mai curând, ținând cont și de următoarele aspecte:

  • Datele ar trebui publicate centralizat, într-un format deschis. Publicarea dispersată a proceselor verbale pe paginile web ale birourilor electorale, în format pdf scanat, nu asigură accesul facil la date. Mai mult, practica publicării acestor informații este foarte diferită, iar pe unele dintre site-uri este foarte dificil de înțeles care documente conțin procesele verbale relevante. Mai mult, deși legea face referire la afișarea candidaturilor la sediul birourilor electorale de circumscripție, este greu de crezut că cei interesați se vor deplasa la aceste sedii pentru a consulta informațiile.
  • Datele ar trebui să cuprindă cel puțin informațiile specificate în articolul 55 din Legea 115/2015, corelat cu art 47 (3) din Legea 115/2015, ținând cont de legislația privind protecția datelor personale.
  • De asemenea, pentru a permite celor care monitorizează procesul electoral să prelucreze și să interpreteze aceste date, considerăm că BEC ar putea publica și date (sau măcar statistici pe UAT/județ/partid) privind sexul și vârsta candidaților. Considerăm că pentru a publica statistici nu este nevoie de o reglementare legală care să solicite acest lucru și este o bună practică.

 

Reamintim că la alegerile locale din 2020 datele au fost publicate pe pagina web BEC https://locale2020.bec.ro/candidati/[1], dar fișierele nu au inclus profesiunea și ocupația candidatului, ceea ce considerăm că nu respectă prevederile legale.

 

La alegerile din 2016, BEC a publicat statistici legate de candidați[2], inclusiv legate de vârstă și de sex.

 

[1] Datele incluse în fișierele publicate sunt numărul circumscripției electorale județene și a municipiului București, Denumirea circumscripției electorale, Denumirea formațiunii politice/Candidat independent, Pozitie Buletin ,Denumirea membrului din cadrul alianței care a propus candidatul, Numele candidatului, Prenumele candidatului, Funcția pentru care candidează, Numărul circumscripției electorale în care candidează, Denumirea completă a circumscripției electorale în care candidează și Pozitie lista.

[2] http://locale2016.bec.ro/statistici/index.html


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.