[Politică fără Bariere] Vot la distanță? Da, dar nu oricum!

8 Jul 2015 (10:00 - 00:00) · Casa RAF (Romanian-American Foundation) din Str. Gina Patrichi nr. 6, București.

În contextul valului de schimbări legislative în domeniul legilor electorale, votul la distanță este următorul obiectiv de pe agenda publică ce trebuie soluționat. Deși alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 au demonstrat necesitatea introducerii unei alternative la votul clasic, răspunsul legislativ este întârziat (aproape 1 an), disparat (5 proiecte alternative) și limitat (numai la cetățenii din afara granițelor). Discuția despre votul la distanță este mai largă și trebuie purtată atât pentru alegătorii din țară, cât și pentru cei din străinătate.

Ne propunem să identificăm și să dezbatem alături de dumneavoastră care sunt cele mai bune soluții pentru introducerea votului la distanță, astfel încât acest proces să fie organizat profesionist, să fie incluziv și să fie securizat împotriva riscurilor de fraudă electorală. În prezent, există în Parlament cinci proiecte de lege pe tema votului la distanță (prin corespondență sau internet), care trebuie dezbătute public. Dezbaterea acestor proiecte ar trebui sa pornească de la stabilirea principiilor pe care trebuie să le satisfacă o asemenea lege.

Astfel, Politică fără Bariere vă invită să discutăm pe marginea acestor principii – care sunt ele?, ce condiții trebuie să îndeplinească în mod prioritar votul la distanță? – miercuri, 8 iulie 2015, între orele 10:00 – 12.00, la Casa RAF (Romanian-American Foundation) din Str. Gina Patrichi nr. 6, București.

La dezbatere vor participa dl. Mihai Voicu, Președintele Comisiei parlamentare pentru legile electorale, reprezentanți ai instituțiilor relevante, experți electorali și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care au avut propuneri privind votul la distanță. Codru Vrabie (Funky Citizens) va deschide dezbaterea cu propunerile Politică fără Bariere referitoare la votul la distanță.

Vă rugăm să confirmaţi prezenţa dumneavoastră și/sau a altor persoane interesate din cadrul organizației sau instituției dumneavoastră până luni, 6 iulie, ora 15:00, la[email protected] sau 0737.748.667 (persoana de contact: Septimius Pârvu, manager de proiecte, Expert Forum).

Organizațiile membre ale campaniei Politică fără Bariere împărtășesc valori comune precum respectul pentru drepturile fundamentale ale omului, nediscriminare, libertate și egalitate. Împreună, aceste organizații militează pentru democrație și stat de drept în România. Pentru mai multe informații, vizitați pagina Campaniei www.facebook.com/PoliticafaraBariere și site-ul politicafarabariere.wordpress.com/

În acest moment, din Campania Politică fără Bariere fac parte următoarele organizații și grupuri:

Active Watch
Asociația Civitas ’99
Asociația E-Civis
Asociația Funky Citizens
Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală
Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni
Asociația România Vie
Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale CENTRAS
Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe
Centrul pentru Jurnalism Independent
Comunitatea Uniți Salvăm
Expert Forum
Grupul pentru Democrație Participativă – Plenum
Rezistența Urbană
Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală

Posted in Fără categorie.