Expert Forum: Dificultăţi la înscriere pentru utilizarea urnei speciale, printre problemele frecvent semnalate

Expert Forum a informat că problemele cel mai frecvent semnalate de către observatori şi alegători privind procesul electoral la scrutinul parlamentar, pe parcursul zilelor de sâmbătă şi duminică, au fost legate de dificultăţi în înscrierea pentru utilizarea urnei speciale, dar şi neînţelegerea legislaţiei electorale din perspectiva faptului că alegătorii trebuie să voteze în circumscripţia unde sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa.

Expert Forum pune la dispoziţia publicului duminică, până la ora 22,00, un centru de asistenţă electorală format din Telverde 0800 080 200 (gratuit, pentru România) şi +40212 039 020 (tarif normal, pentru străinătate), precum şi din platforma www.votcorect.ro.

De asemenea, coaliţia FiecareVot a acreditat observatori pe 5 şi 6 decembrie pentru secţiile de votare din ţară şi străinătate.

Conform unui comunicat de presă transmis, duminică, AGERPRES, de Expert Forum, alte sesizări au fost legate de faptul că membri ai comisiilor electorale sau alţi participanţi la procesul electoral nu purtau corespunzător masca de protecţie.

„Din apelurile primite în preziua alegerilor parlamentare (5 decembrie) rezultă că unii alegători au avut dificultăţi în a solicita urna specială în condiţiile pentru persoanele izolate sau carantinate. Pe de o parte, alegătorii din mai multe localităţi ne-au sesizat că nu au primit confirmări din partea Birourilor electorale de circumscripţie dacă vor putea vota duminică cu urna specială, iar unii au avut dificultăţi în a contacta birourile electorale judeţene sâmbătă pentru a obţine informaţii suplimentare. În acest context, deciziile Biroului Electoral Central privind acest fel de solicitări ar fi trebuit să fie mai specifice cu privire la confirmarea înscrierii. Mai mult, dat fiind faptul că această procedură a fost publicată cu scurt timp înainte de alegeri, nu este surprinzător că alegătorii afectaţi de virusul COVID-19 nu au luat cunoştinţă despre ea în mod corespunzător”, se arată în comunicat.

Alte aspecte semnalate de către observatori şi alegători s-au referit la faptul că membrii birourilor electorale care au transportat urna specială „nu au avut echipament corespunzător (precum combinezon, vizieră)”, mai ales în contextul în care au mers la alegători izolaţi sau carantinaţi.

„Cele mai multe apeluri şi sesizări sunt legate de faptul că alegătorii nu pot vota în afara circumscripţiei unde sunt înregistraţi cu domiciliul sau reşedinţa. Aceeaşi reglementare se aplică inclusiv alegătorilor carantinaţi sau izolaţi în alt judeţ. Numărul mare de solicitări reflectă logica restrictivă a legii, dar şi lipsa de cunoaştere a procedurilor de vot de către alegători”, precizează Expert Forum.

În ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, organizaţia evidenţiază că Autoritatea Electorală Permanentă şi Poşta Română „trebuie să prezinte cât mai curând” statistici referitoare la câte plicuri au ajuns la alegători, câte s-au întors în ţară sau au fost înregistrate la ambasade, precum şi câte vor ajunge după termenul limită.

Serviciul de asistenţă electorală este asigurat pentru alegerile parlamentare în cadrul proiectului „Observatori pentru alegeri parlamentare corecte şi sigure”, derulat de Expert Forum, în parteneriat cu Centrul pentru Resurse Civice, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a monitoriza procesul de modificare a legislaţiei electorale şi de a asigura intervenţia în regim de urgenţă prin instrumente legale şi reacţii publice, menţionează sursa citată.

citește restul articolului (g4media.ro)

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.