Cum monitorizăm dezinformarea în mediul online? Instrumente si Metodologie

Acest raport analizează peisajul complicat al verificării faptelor și al monitorizării dezinformării în zona Mării Negre, cu un accent deosebit pe România. Utilizând instrumente avansate de ascultare a rețelelor sociale, precum CrowdTangle, Pulsar, Microsoft Power BI, Influencity, Exolyt și Brand24, studiul își propune să deslușească complexitatea asociată cu dinamica dezinformării online. Introducere – Prevalența tot mai mare a dezinformării online în zona Mării Negre, în special în România, pregătește terenul pentru imperativul unor metodologii avansate de verificare a faptelor. Această introducere subliniază necesitatea unei înțelegeri nuanțate a dezinformării în contextul specific al României.

CrowdTangle este un instrument de analiză a rețelelor sociale care a fost deținut de Meta, cunoscut anterior sub numele de Facebook.

Scop: CrowdTangle a fost conceput pentru a ajuta utilizatorii să monitorizeze și să analizeze conținutul social media. S-a concentrat în principal pe platforme precum Facebook, Instagram, Twitter și Reddit. Instrumentul permite utilizatorilor să urmărească și să analizeze performanța conținutului public, inclusiv postările, distribuirile, share-urile, like-urile și comentariile. Acesta a oferit informații despre parametrii de implicare și tendințe. De asemenea, CrowdTangle a permis utilizatorilor să compare performanța diferitelor conturi, pagini sau grupuri pe diverse platforme de socializare. Una dintre cele mai utilizate funcții de către cercetători și verificatori de fapte este funcția de listă. CrowdTangle le permite utilizatorilor să creeze liste personalizate pentru a monitoriza anumite conturi, pagini sau hashtag-uri. Această funcție a facilitat monitorizarea țintită a conținutului și a discuțiilor relevante.

Raportul complet este disponibil aici.

METHODOLOGY-AND-TOOLS-Gudielines

The sole responsibility for any content supported by the European Media and Information Fund lies with the author(s) and it may not necessarily reflect the positions of the EMIF and the Fund Partners, the Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.