O primă trecere în revistă a jurisprudenței relevante referitoare la Legea 544/2001

Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic împreună cu EFOR lansează „Analiza jurisprudenței privind excepțiile de la liberul acces la informații de interes public”

36 de Decizii furnizate de 15 Curți de Apel din România, aferente anilor 2014-2015 arată diferențe de interpretare în aplicarea art. 12 (cel privind excepțiile) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Cele mai multe dificultăți sunt întâmpinate în furnizarea informațiilor referitoarea la modalitatea de cheltuire a banilor publici, respectiv la dosarul de achiziție publică.

În acest context, asigurându-se și că interpretarea coincide cu cea a societății civile, Ministerul pentru Consultare publică și Dialog Civic (MCPDC) cu sprijinul voluntar al Asociației Expert Forum, pune la dispoziția publicului materialul: „Analiza jurisprudenței privind excepțiile de la liberul acces la informații de interes public”, în continuarea eforturilor MCPDC pentru o guvernare transparentă.

Această analiză acoperă excepțiile de la aplicarea cadrului normativ în vigoare, situații care tind să blocheze aplicarea legii, fiind un instrument adresat în primul rând autorităților și instituțiilor publice, responsabililor pentru aplicarea Legii nr. 544/2001, dar și societății civile (mass-media, organizații neguvernamentale, grupuri de inițiativă și simpli cetățeni).

Sub aspectul numărului de cauze de la nivelul Curților de Apel, cele mai multe cauze s-au înregistrat în Municipiul București, respectiv 108 cauze. Ponderea numărului de dosare la nivelul Curților de Apel este următoarea: Timiș (4 dosare), Brașov (3 dosare), Iași (3 dosare).

Demersul face parte din Campania de informare inițiată de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic: Dreptul tău de a ști!”, în vederea creşterii gradului de conștientizare al cetățenilor privind dreptul fundamental de a pune întrebări autorităților și instituţiilor publice şi de a primi răspunsuri la întrebările adresate.

Analiza include inventarul excepțiilor de la aplicarea actului normativ, semnalând necesitatea unei temeinice analize a solicitărilor, dar și a deciziilor instanțelor judecătorești, având în vedere numărul semnificativ de dosare ce au același obiect și care au fost introduse în instanță de persoane juridice.

Mai multe informații cu privire la colecția de jurisprudență realizată de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic  pentru anii 2014-2015 sunt disponibile în cadrul secțiunii Biblioteca Virtuală aici: http://goo.gl/IiQmzz

Hotărârile instanțelor judecătorești sunt foarte importante, acestea fiind singurele în măsură să interpreteze situațiile în care se instituțiile și autoritățile publice pot restrânge acest drept. Transparența în sistemul public înseamnă punerea la dispoziția cetățenilor a tuturor informațiilor de interes public, iar excepțiile trebuie motivate în mod corespunzător.

Analiza este disponibilă și pe site-ul Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic: http://goo.gl/Ah2yan

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.