en_US English

Soluţii legislative, instituţionale şi tehnice

Măsuri anti-fraudă cu privire la achiziţiile publice de pe Piaţa Unică a Uniunii Europene

coperta APÎn 2014 a fost lansat primul raport privind corupția și anticorupția în statele membre ale Uniunii Europene. Tema orizontală a acestui raport este corupția în achiziții publice, un subiect de o importanță majoră atât din perspectiva cheltuirii banilor publici în țările membre, cât și din perspectiva adoptării noii Directive privind achizițiile publice care va conduce la schimbarea legislației aferente acestui sector în întreaga Uniune Europeană. Importanța acestui sector derivă și din faptul că o cincime din produsul intern brut la nivelul Uniunii Europene se cheltuiește de către instituții și autorități publice, precum și de alte entități publice prin proceduri în urma cărora se achiziționează bunuri, servicii și lucrări. Comisia Europeană a încercat să evalueze nivelul corupției în achizițiile publice prin diferite proiecte de cercetare ajungând la concluzia că în 8 țări UE costurile directe legate de corupție luându-se în calcul doar 5 sectoare de activitate se situează pentru anul 2012 undeva între 1,4 și 2,4 miliarde Euro. Raportul formulează recomandări pentru statele membre – adaptate nevoilor și realităților fiecăruia dintre ele – și identifică bune practici care ar putea fi generalizate.

 

Punctul de plecare îl reprezintă rațiunea fundamentală pentru care statele au decis să adopte legi privind achizițiile publice și mai ales rațiunea pentru care aceste reguli au fost ridicate la nivel de acquis european. Uniunea Europeană este întâi de toate o piață comună. Achizițiile publice sunt reglementate în primul rând pentru a se asigura că pe piață banii publici sunt cheltuiți după reguli corecte, uniforme și transparente. Piața este deschisă tuturor companiilor care îndeplinesc criteriile de eligibilitate și reunește toate ofertele entităților publice din UE. Legislația privind achizițiile publice include în subsidiar și elemente care sunt relevante din perspectiva politicilor anticorupție: obligativitatea transparenței privind procedurile de achiziții publice, verificări efectuate la anumite momente ale procedurii de achiziții publice, reducerea marjei de discreție privind modificările contractului inițial după semnare, sancțiuni administrative sau penale pentru încălcări ale legislației, posibilitate de a elimina din procedurile de achiziții publice anumite companii care au încălcat grav legislația. Tot în raportul anticorupție publicat de Comisia Europeană în 2014 se arată că deși procedurile de infringement nu privesc în principiu cazuri individuale de corupție pe care statele membre ar trebui să le poată rezolva la nivel intern, totuși adesea vulnerabilitățile legate de aplicarea regulilor privind achizițiile sunt subliniate pentru a se arăta legătura cu practicile afectate de corupție din anumite sectoare. Din 97 de proceduri de infringement legate de implementarea regulilor privind achizițiile publice aproape jumătate priveau exclusiv 3 țări UE. Cele mai afectate sectoare sunt managementul deșeurilor, serviciile IT, caile ferate, sectorul de sănătate și sectorul energetic.

 

Repunerea în discuție a cadrului legislativ național reprezintă o oportunitate de a regla deficiențele constatate de-a lungul ultimilor ani – fie în ceea ce privește normele de bază care funcționează în acest domeniu, fie în ceea ce privește cadrul instituțional. În acest context Expert Forum a realizat un inventar al bunelor practici promovate și aplicate în Croația și își propune să le pună în discuție cu ocazia dezbaterilor privind noua lege românească a achizițiilor publice. În proiectul pe care îl realizăm împreună cu colegii croați ne propunem să explorăm modalitățile practice prin care piața comună reglementată la nivel legislativ se poate transforma într-o realitate practică de zi cu zi în care firmele să poată avea acces în timp real la toate ofertele publicate de entități publice din cele două țări într-o manieră standardizată și ușor de înțeles. Cititi recomandarile noastre in raport, aici.

Acest raport a fost lansat la Bruxelles, pe 28 mai 2014. Detalii aici.

Acest eveniment este sprijinit prin Programul Hercule II al Uniunii Europene (2007-2013). Acest program este implementat de Comisia Europeană. Programul a fost înființat pentru a promova activități destinate combaterii fraudei împotriva intereselor financiare ale UE, inclusiv trafic cu tigarete sau falsificare.
Pentru mai multe detalii accesați: http://ec.europa.eu/anti_fraud/about-us/funding/index_en.htm.
Această comunicare reflectă numai poziția autorului. Comisia Europeană nu poate fi trasă la răspundere pentru felul în care este utilizată prezenta informația.

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.