Ne-am alăturat demersului de a solicita procurorului general să respecte legea în cazul Emilia Șercan

O parte importantă a societății civile a transmis astăzi un memoriu Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) cerându-i să facă demersurile necesare pentru respectarea legii de către organele din subordine, în cazul Emilia Șercan. În pofida numeroaselor sesizări făcute de jurnalistă, în dosarele penale în care a reclamat încălcarea vieții private, organele de cercetare penală nu și-au îndeplinit, de mai bine de un an, obligaţia lor legală (prevăzută la art. 306 al. 1 cpp) de a lua măsurile necesare pentru limitarea consecinţelor infracţiunilor despre care au fost sesizate.

La începutul anului 2022, jurnalista Emilia Șercan a reclamat că mai multe fotografii personale, care-i fuseseră sustrase, au fost publicate pe diverse site-uri pentru adulți și pe site-uri de știri. Prin eforturi personale, cu ajutorul unor organizații internaționale, jurnalista a reușit să elimine de pe majoritatea site-urilor fotografiile, însă ele au continuat să apară pe alte site-uri. Unul dintre acestea este un site ce aparține companiei Prestige Media PHG SRL, al cărei administrator acționar principal este Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru și este găzduit de infrastructura Realitatea/Global Network System prin furnizorul CompactView MP SRL. Pe acest site fotografiile au apărut în luna iunie 2022 și sunt în continuare acolo, organele judiciare nereuşind nici până azi, după mai mult de un an de la sesizare, să pună capăt săvârşirii infracţiunii.

În memoriul adresat procurorului general Alex Florin Florența, organizațiile semnatare atrag atenția că inacțiunea organelor de cercetare penală în cazul Emilia Șercan poate duce la concluzia că statul nu are mijloace practice adecvate de stopare a unor infracțiuni sau, și mai grav, că un jurnalist de investigaţie extrem de incisiv, cu anchete şi dezvăluiri privind încălcări ale legii comise de persoane publice foarte cunoscute şi care ocupă funcţii publice foarte importante (politicieni, parlamentari, miniştri, prim-miniştri etc.) nu beneficiază de o protecţie legală adecvată tocmai din cauză că, prin anchetele şi dezvăluirile sale, deranjează foarte mulţi decidenţi foarte puternici.

 

 Memoriul adresat Procurorului general Alex Florin Florența

Organizațiile semnatare ale memoriului:

APADOR-CH

Funky Citizens

RiseOut Iași

Fundația Freedom House, România

Fundația Rațiu pentru Democrație

Asociația Casa Bună – Starea Impostorilor

Asociaţia VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie

Ethical Media Alliance

Asociația Geeks for Democracy

Asociația REC – Resurse pentru Educație și Cultură

#REZISTENȚA

Centrul pentru Inovare Publică

RESET

Expert Forum

FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

ActiveWatch

Fundația Friends For Friends

Comunitatea Declic

Centrul pentru Jurnalism Independent

 

Text original

Sursă foto


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.