Noutăți de la EFOR – februarie – mai 2023

Vezi aici toate știrile de la EFOR. Te poți înregistra aici pentru a primi știri de la noi.

 

 

 

În ultimele trei luni, echipa EFOR a lucrat la capacitate maximă! Printre altele: am monitorizat principalele narative de dezinformare legate de războiul din Ucraina și am publicat multiple rapoarte pe site; ne pregătim de alegerile de anul viitor și am lansat singura bază de date din România care cuprinde toți candidații la alegeri în perioada 2004-2020; am organizat ateliere despre investigații financiare și jurnalism de investigație; sau am fost la Galați, Mizil și Constanța și am ajutat elevii din programul Let’s Talk About You(th)! să implementeze proiecte civice la nivel local.
Ne puteți susține prin donații (cont bancar sau Paypal), sponsorizări. Dacă doriți să donați pentru Ucraina, specificați acest lucru.

Puteți citi mai multe despre activitățile pe care le-am întreprins pe pagina web EFOR și pe profilul nostru Facebook. Mulțumim tuturor donatorilor și partenerilor alături de care am lucrat în ultimele luni.

 

DONEAZĂ PENTRU DEMOCRAȚIE

PRINCIPALELE ACTIVITĂȚI 

Ucraina

Continuăm să susținem Ucraina!

Am continuat să susținem cetățenii ucraineni cu medicamente și alte produse de prim ajutor. Am trimis prin intermediul comunității de ucraineni din România ajutor în Nikolaev. De asemenea, am trimis transporturi în Bakhmut și Odessa. Vom continua colaborarea și cu alți parteneri, precum Rădăuțiul Civic.

Mulțumim tuturor celor care ne susțin!

Raportul anual EFOR
Am lansat Raportul Anual EFOR: One year of fighting. Lessons for the EU from Ukraine’s resilience and the energy sector

Raportul cuprinde două teme importante ale anului 2022 – energia și dezinformarea. Am abordat lecțiile pe care le-am învățat în domeniul energiei, cum s-a concretizat nevoia de unitate la nivel european cu scopul găsirii unor soluții pentru criza energetică, dar și provocarea de a răspunde dezinformării de la Kremlin care a ajuns în mass-media statelor membre. Evenimentul de lansare a avut loc la Palatul Parlamentului, pe 22 februarie 2023.

Vă invităm să citiți raportul integral aici. Mai multe detalii despre eveniment puteți citi aici.

Transparență și bani publici
Am lansat singura bază de date din România cu toți candidații la alegerile din perioada 2004-2020

Baza de date cuprinde aproape 700 de mii candidați și este accesibilă gratuit. Baza de date este parte a platformei BaniPartide și include candidații care au participat la alegerile locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare.

Consultați baza de date aici.

Am analizat cum au cheltuit partidele politice subvențiile în 2022 și cum au cumpărat reclamă netransparent în presă

Am analizat cheltuielile realizate de partidele politice din subvenții în anul 2022. Șase partide au primit 256 de milioane de lei, din care au cheltuit 184 de milioane. Cele mai mari sume cheltuite rămân cele pentru presă și publicitate, fapt care afectează semnificativ independența presei. În 2022, s-au cheltuit peste 100 de milioane de lei pentru presă, dar nu știm cum a fost folosită această sumă, cât reprezinta campanii negative, blocarea anumitor știri sau promovarea propriilor politici. EFOR va continua să monitorizeze acest subiect și să solicite mai multă transparență.

Citiți aici concluziile raportului EFOR.

Ateliere despre investigații financiare la Iași și Cluj Napoca

În luna martie am organizat la Iași (13-14 martie) și Cluj Napoca (16-17 martie) două ateliere despre investigații financiare dedicate procurorilor, polițiștilor, specialiștilor antifraudă, jurnaliștilor de investigație și reprezentanțlor societății civile. Atelierele au inclus teme precum: investigații transfrontaliere și resurse OSINT (susținute de partenerii noștri de la context.ro), recuperarea prejudiciilor (susținută de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate), precum și despre programele naționale de investiții și legăturile cu firme controlate de politicieni, sesiune susținută de Septimius Pârvu. De asemenea, la ateliere a participat unul dintre cei mai buni jurnaliști de investigație din Norvegia, Gøran Skaalmo, care a prezentat cazuri concrete de corupție și metoda prin care au fost acestea soluționate. În luna mai vom organiza următoarele ateliere, la Sibiu și Craiova.

Citiți mai multe despre proiectul O comunitate puternică de investigatori împotriva crimei organizate și a corupției

Am organizat atelierele despre bani publici și achiziții la Cluj-Napoca

Pe 18-19 martie am organizat la Cluj-Napoca un atelier de 2 zile în cadrul căruia am discutat cu peste 30 de participanți, reprezentanți ai administrației locale, activiști și jurnaliști locali despre modul în care sunt cheltuiți banii publici, cum se formează bugetele și cum se realizează achizițiile publice, cum putem să le investigăm și cum construim profilul unei firme. Aterlierul este cel de-al patrulea din proiect, iar următoarea sesiune va avea loc la Reșița, pe 13 și 14 mai.

Puteți citi mai multe despre atelier aici.

Dezbatere cu jurnalistul de investigație norvegian Goran Skaalmo la Cluj-Napoca 

Pe 15 martie am organizat în parteneriat cu FSPAC – Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării o dezbatere despre jurnalismul de investigație alături de jurnalistului norvegian Gøran Skaalmo, specializat în teme legate de finanțe, fraudă și corupție. Scopul evenimentului a fost de a explica o parte din metodele de investigație pe care le folosesc jurnaliștii, prin exemple concrete și de a oferi studenților o mai bună imagine despre ceea ce înseamnă jurnalism de investigație și independența presei. De asemenea, Septimius Pârvu a prezentat Detectorul de bani publici și cum poate fi folosit acest instrument pentru urmărirea bugetelor publice și achizițiilor.

Detalii despre eveniment.

Am organizat o sesiune despre cum căutăm date legate de proiectele finanțate din PNDL și Saligny

Am continuat seria de prezentări practice despre bani publici, cu o sesiune despre proiectele finanțate din programe naționale de investiții. Prezentarea a avut loc pe 4 aprilie, online, și face parte din seria de discuții bazate de instrumentele de investigații financiare incluse în Detectorul de bani publici.

Citiți mai multe despre lansare aici. Vezi prezentarea integrală.

Cetățenie activă
Să vorbim despre TINE(ri)!

Evenimentul – Să vorbim despre TINE(ri)!

Pe 25 aprilie am organizat evenimentul de prezentare a metodologiei programului de cetățenie activă pentru tineri, în cadrul căruia elevii au vorbit despre proiectele pe care le-au implementat în comunitățile lor. De asemenea, am avut alături de noi profesorii coordonatori, reprezentanți ai Asociației Studenților Romi din București, FILIA, Black Sea Trust For Regional Cooperation, Politică la Minut.

Discuțiile au avut loc în cadrul a 3 sesiuni:

  • Tinerii, factori de schimbare în comunități
  • Profesorii, aliații tinerilor în comunitate
  • Societatea Civilă & Gen Z – oportunități și provocări

Află mai multe despre program aici.

Workshop sănătate mintală, dezinformare și administrație publică la Galați!

Pe 4 martie am organizat o serie de 3 ateliere la Galați, la cererea elevilor din comunitatea noastră. L-am avut drept invitat pe Gabriel Popa, psihoterapeut, care a susținut o sesiune interactivă despre provocările pe care le întâmpinăm emoțional la orice vârstă și mecanisme sănătoase de a le face față.

Mai multe detalii despre program puteți afla pe website. 

Monitorizarea dezinformării 

Raport: Pe valurile populismului – Despre ce discută politicienii online în vreme de război?

EFOR a monitorizat comunicarea politică de pe Facebook a partidelor, politicienilor și influencerilor legată de războiul din Ucraina. Dezinformarea legată de Ucraina circulă cu aprobarea și chiar susținerea unor lideri politici români din încercarea vădită de a rămâne relevanți în fața unui electorat din ce în ce mai expus la narativele AUR. Miza? Reducerea sprijinului popular al românilor față de Ucraina, în contextul în care războiul de la graniță se prelungește iar informația obiectivă devine din ce în ce mai greu accesibilă online.

Vedeți aici raportul complet.

Raport: Criza Energiei – Dezinformare.Facturi.Războiul din Ucraina

Subiectul crizei energetice a fost printre cele mai populare subiecte promovate pe Facebook, cu peste 8 milioane de interacțiuni și 157.000 de postări în perioada 2022-prezent, conform Crowdtangle. De la îngrijorări legitime, la dezinformare și crearea unei isterii în masă, exploatarea crizei a fost dusă la capăt cu succes în mediul online. România TV este unul dintre cele mai populare canale TV din România, dar nu se lasă mai prejos nici pe Facebook unde are 1,4 milioane de urmăritori și este în topul conturilor care au publicat conținut legat de criza energiei.

Vedeți aici raportul complet.

Reziliență și viitorul energetic al Uniunii Europene
Conferința – Eastern Partnership at a Crossroad – towards Stronger Resilience and Secure Connectivity with the European Union

Pe 28 aprilie am organizat alături de Reprezentanța permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, MAE, EAPSCF o conferință legată de viitorul parteneriatului estic la Bruxelles. Alături de noi am avut ambasadori din Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Schimbul de opinii a reunit oficiali și reprezentanți ai societății civile din UE, din regiunea extinsă a Mării Negre și din Asia Centrală pentru a discuta provocările comune și răspunsurile comune, inclusiv pentru a reflecta asupra recomandărilor de politică ale raportului publicat în cadrul conferinței.

Conferința – Viitorul Mării Negre pentru securitatea energetică a Europei. Reziliența infrastructurii energetice și combaterea dezinformării în domeniu

Pe 25 aprilie Expert Forum, alături de E-ARC, a organizat o conferință despre principalele provocări pe care regiunea Mării Negre le are de depășit. În prima parte a evenimentului experți în domeniul infrastructurii energetice și schimbărilor climatice au abordat subiectul securității energetice, iar în a doua parte au fost dezbătute problemele și soluțiile pe care le provoacă fenomenul dezinformării.

Conferința – Between Green Commitments and Energy Security: Resilience In the Eastern Partnership

Otilia Nuțu a participat pe 27 aprilie în calitate de vorbitor la conferința organizată de organizația ucraineană Ukrainian Prism. Conferința a fost dedicată problemelor legate de rezistența la schimbările climatice și de mediu în regiunea Parteneriatului estic. Experții au pregătit un rezumat tematic care a evaluat situația actuală în fiecare dintre cele cinci state ale Parteneriatului estic.

Mai multe detalii aici.

Poziții publice
Poziții publice

Scrisoare deschisă către PSD cu privire la necesitatea de a trata cu responsabilitate informațiile referitoare la acuzațiile de acte de hărțuire sexuală în cazul ministrului muncii, Marius Budăi
Apel împotriva discursului care incită la ură și discriminare, România TV – ne-am alăturat apelului lansat de Libertatea împotriva discursului practicat de România TV, care incită la ură și discriminare față de persoanele cu probleme de sănătate mintală
Scrisoare deschisă în atenția senatorilor – Libertatea de exprimare și dreptul la protest trebuie apărate –  scrisoarea a fost transmisă în contextul în care Senatul discuta propunerea de înăsprire a pedepselor pentru tulburarea ordinii și liniștii publice
Scrisoare deschisă către Parlamentul României – STOP restricționării adunărilor publice
Scrisoare deschisă către Parlament – Alegeți responsabil viitorul președinte! – EFOR, alături de alte organizații civice a cerut parlamentarilor să numească următorul președinte al AEP pe criterii care țin de integritate și profesionalism

Evenimentele următoare
Vă puteți înscrie la următoarele evenimente:

13-14 mai  –  Atelier pentru investigarea bugetelor locale și achizițiilor publice la Reșița (13-14 mai)
18 mai (online) –  Finanțarea partidelor politice în 2022: De ce avem nevoie de mai multe date?

EFOR ÎN PRESĂ 

PRO TV – Știri – Mediul de afaceri cere 15 județe în România, în loc de 41. Funcțiile și cheltuielile bugetare ar fi reduse cu 66%, Septimius Pârvu
PRO TV – Reportaj – Fondul de Rezervă al Guvernului la ROMANIA, TE IUBESC!Septimius Pârvu
RFI – Autoritatea Electorală are un nou președinte. “Era greu de crezut că partidele nu vor pune pe cineva care le reprezintă interesele” (Interviu), Septimius Pârvu
Contributors – Sancționarea sectorului nuclear rusesc: există soluții, chiar dacă nu simple, Otilia Nuțu
Contributors – Gazul azer: să nu înlocuim un dictator cu altul, Otilia Nuțu
Revista 22 – Să grăbim sfârșitul dominației energetice a Rusiei în Europa, Otilia Nuțu
RFI – Călătorii geopolitice, despre situația din Republica Moldova, Sorin Ioniță
Contributors – O carte periculoasă: Rusia imaginară a lui Da Empoli, mistica lui Putin şi agresiunea contra Ucrainei, Sorin Ioniță

Proiect derulat de

„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”

Newsletter-ul a fost realizat în cadrul proiectului Politici publice locale participative și relevante.
Proiectul este derulat de Asociația Expert Forum în parteneriat cu Asociația Română Pentru Locuințe Casa Plus, Euroland Banat, Centrul pentru Resurse Civice și Colegiul Național „Mircea Eliade” Resița cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.