Noi provocări în lupta împotriva corupției la nivel înalt

DSC_0077Expert Forum și Freedom House au organizat pe 4 noiembrie, la Hotel Intercontinental conferința Noi provocări în lupta împotriva corupției la nivel înalt. Principalele teme abordate au fost: achizițiile publice din perspectiva dreptului penal, prezentarea studiului OLAF despre frauda în achiziții publice, probele indirecte în materie penală și sfera articolului 13 din Legea 78/2000 referitor la infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție.

Dezbaterea a fost moderată de către Laura Ștefan, expert anticorupție (EFOR), care a subliniat nevoia confiscării bunurilor ilicite obținute din infracțiuni, argumentul confiscării extinse fiind subliniat și de Procurorul Șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi. Aceasta din urmă a reiterat necesitatea creșterii numărului de polițiști judiciari, prin detașare, necesari pentru desfășurarea unor anchete financiare. Mai mult, Procurorul șef a făcut referire la prescrierea faptelor de corupție pentru 20 de dosare semnificative, prin intrarea în vigoare a noilor coduri penale și de procedură penală.

Oana Schimdt-Hăineală, președintele Consiliului Superior al Magistraturii s-a pronunțat pentru utilizarea confiscării extinse. De asemenea, a mai arătat că nu se acordă suficientă atenție contractelor de achiziție publică după semnarea acestora, iar fondurile naționale nu sunt la fel de strict monitorizate ca cele europene, deși primele sunt mai substanțiale. Reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție au subliniat că fraudele sunt de multe ori în “zona gri” din punct de vedere al legislației, iar dosarele se deschid pentru infracțiunea de abuz în serviciu. De asemenea, o problemă substanțială a sistemului se referă la faptul că un contract încheiat astfel se continuă și după finalizarea investigației și a unei posibile condamnări definitive.

Sorin Ioniță, președintele Expert Forum a prezentat un studio elaborat la comanda OLAF – la cererea europarlamentarului Monica Macovei – privind costurile fraudei în achizițiile publice în opt țări EU și cu privire la cinci domenii de activitate: infrastructură de transport, sănătate, dezvoltare și cercetare, utilități publice). Studiul estimează pierderi directe între 1,4-2.2 miliarde de euro datorate corupției, în achiziții în anul 2010 și indică 27 de zone vulnerabile.
La eveniment au participat reprezentanți ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, magistrați de la mai multe instanțe și parchete, reprezentanți ai ANRMAP și CNSC, precum și ai mass media.

Evenimentul face parte din programul Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, implementat de Expert Forum şi al Fundaţia Freedom House România, finanţat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România prin programul Granturi pentru Democraţie.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.