PETIȚIE Opriți PNDL clientelar („Saligny”)

OPRIŢI PNDL CLIENTELAR („Saligny”) adică încă 15% din bugetul României pompat în schemele vechi ale lui Dragnea

 

 

Cerem stoparea oricăror alocări de fonduri publice către primării prin mecanisme de tip PNDL, care în trecut s-au dovedit ineficiente, opace şi clientelare. Rapoartele EFOR demonstrează acest lucru (https://expertforum.ro/tag/pndl).

Cerem guvernului să-şi îndeplinească obligaţiile asumate prin Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (OGP) şi iniţiativele de digitalizare incluse în PNRR, adică să reformeze sistemul primitiv şi ineficient de gestiune a celor aproape 12.000 de proiecte de investiţii deja existente în PNDL 1 şi 2, în valoare de peste 10 miliarde euro (https://expertforum.ro/raport-cum-reparam-pndl), inclusiv printr-o evidenţă exactă a stadiului lor de execuţie şi plăţi. Până la finalul lui 2021 trebuie să avem o situaţie la zi, o prioritizare a proiectelor existente, alocări punctuale pentru cele utile şi aflate în stadii avansate şi anulare a celor irelevante sau practic neîncepute.

Abia după această clarificare, introducerea unui sistem de monitorizare a costurilor şi digitalizarea sistemului de management al proiectelor, în prezent aflat la nivel de anii ’90, adică bazat pe adrese trimise prin fax şi email în teritoriu, putem trece în 2022 la discutarea unor noi alocări PNDL 3, evitând duplicările cu fondurile structurale.

Susţineţi cei 14 paşi de reformă a PNDL propuşi de EFOR (aici https://expertforum.ro/pndl-transparent) pentru a evita continuarea risipirii banului public.

Semnaţi alături de noi petiţia STOP PNDL – https://www.petitieonline.com/opriti-pndl
Solicităm partidelor să facă o dezbatere publică pe reforma PNDL înainte de orice alocări bugetare suplimentare. Au promis #GuvernareTransparentă nu risipă şi #Clientelism

Proiectul este derulat de Asociația Expert Forum și beneficiază de o finanțare în valoare de 14.978,05 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.