RAPORT Dincolo de drepturile pe hârtie: implementarea protecției avertizorilor în Europa Centrală și de Est

În 2019, Uniunea Europeană a aprobat noi măsuri de protecție pentru cei care vorbesc despre abateri, prin adoptarea unei directive de referință privind protecția avertizorilor: Directiva 2019/1937. Directiva UE a fost salutată ca o dezvoltare semnificativă la nivel global pentru integritate și responsabilitate.

Acum, la aproape patru ani de la finalizarea Directivei UE și la doi ani de când urma să fie transpusă, Directiva UE în statele membre rămâne incompletă. Acest nou raport „Dincolo de drepturile pe hârtie: implementarea protecției avertizorilor în Europa Centrală și de Est”, ridică îngrijorări despre situația din Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia și România.

Raportul, la care a contribuit și Expert Forum, a fost lansat în cadrul unei mese rotunde organizate pe 2 noiembrie la CEELI Institute din Praga, la care au participat organisme de protecție a avertizorilor, experți internaționali, jurnaliști de investigație și organizații ale societății civile active în domeniul protecției avertizorilor.

Consultați raportul integral aici.

Acest raport face parte dintr-un proiect mai amplu al Institutului CEELI de combatere a fraudei și corupția în sectorul sănătății din Europa Centrală și de Est. Proiectul este susținut printr-un grant de la Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat American.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.