SCEMAPS: În timp ce peste 60% din rețelele infracționale utilizează practici de capturare a statului, instrumentele preventive ca SceMaps s-au dovedit esențiale pentru a combate corupția

  • Liderul echipei pentru combaterea corupției de la Direcția Generală Migrație și Afaceri Interne a Comisiei Europene, Dr. Anitta M. Hipper, a recunoscut importanța existenței mecanismelor de identificare a capturării statului, o formă subtilă de corupție, folosită de „peste 60% din rețelele infracționale”
  • „Bulgaria este țara în care mediul instituțional este cel mai vulnerabil la capturarea statului”, a subliniat Dr. Todor Galev, director de cercetare la CSD în prezentarea sa online despre principalele concluzii ale SceMaps. 
  • Vorbitorii din cadrul evenimentului organizat joi sunt de acord că organizațiile și inițiativele societății civile precum SceMaps trebuie să facă parte din eforturile anticorupție ale UE. Unele instituții au menționat deja că vor folosi rezultatele SceMaps pentru a-și îmbunătăți mecanismele anticorupție.

 

30/04/2021 – „Bulgaria este țara în care mediul instituțional este cel mai vulnerabil” – ceea ce înseamnă că factorii instituționali sunt mai susceptibili de a fi cooptați pentru practicile de capturare a statului – a subliniat dr. Todor Galev, Director de cercetare la CSD (Bulgaria) în prezentarea principalelor concluzii ale SceMaps, pe 29 aprilie. Cu toate acestea, „toate cele patru țări prezintă probleme sistematice și forme pe termen lung de capturare a statului în sectoarele analizate”. Aceste descoperiri sunt rezultatul unei abordări integrate pilotate în Bulgaria, Italia, România și Spania. Bulgaria înregistrează cel mai mare scor pentru presiunea generală de monopolizare; Bulgaria și România pentru practici de oligopol sau cartel; iar Spania și România au înregistrat cel mai mare nivel de capturare cu privire la legislația anti-monopol. Acesta a concluzionat că „unele instituții au menționat deja că vor folosi rezultatele noastre pentru a-și îmbunătăți mecanismele anticorupție”. Prin urmare, SceMaps contribuie deja la susținerea mai bună a Mecanismului privind statul de drept al UE și a eforturilor sale anticorupție către o concurență loială și o transparență mai mare a pieței.

 

Evenimentul a început cu câteva declarații de deschidere din partea gazdei evenimentului, Directorul de program al CSD, Ruslan Stefanov, care a subliniat importanța detectării vulnerabilităților de capturare a statului folosind inițiative precum SceMaps. Liderul echipei pentru combaterea corupției din cadrul Direcției Generale Migrație și Afaceri Interne a Comisiei Europene, dr. Anitta M. Hipper, a recunoscut importanța existenței mecanismelor de identificare a capturării statului, o formă subtilă de corupție, folosită de „peste 60% a rețelelor infracționale ”. Aceasta a adăugat că cel de-al doilea Raport privind statul de drept al UE va include un „dialog continuu pentru a ne îmbunătăți sistemele și a le face mai rezistente” împotriva practicilor de corupție.

 

Europarlamentarul Ramona Strugariu, invitata specială a evenimentului, a revizuit opțiunile politice pentru îmbunătățirea Mecanismului privind statul de drept în Europa. Ea a subliniat necesitatea „măsurilor practice precise”. Ea a pledat în continuare pentru a ajunge la un compromis cu membrii UE pentru a preveni ca fondurile UE să poată finanța corupția. „Nu există o modalitate magică de a rezolva corupția”, a subliniat aceasta; prin urmare, instrumentele funcționale și expertiza în cadrul societății civile trebuie exploatate și încorporate în acțiunea oficială anticorupție, a subliniat ea, referindu-se la inițiativa SceMaps. Alți vorbitori la eveniment au subliniat rolul cheie al organizațiilor societății civile în monitorizarea capturării statului și identificarea vulnerabilităților din sistemele noastre.

 

După discursul principal, Laura Ștefan, director executiv și coordonator anticorupție la Expert Forum din România, a moderat discuția care a cuprins contribuții ale dr. Todor Galev, Sorin Ioniță, președinte EFOR și Martin Tzanov, CEO la BizPortal, în Bulgaria.

 

Sorin Ioniță, președintele Expert Forum a prezentat concluzii privind o cercetare despre fraudă în achizițiile publice din România, Moldova și Georgia, subliniind relevanța includerii organizațiilor societății civile în detectarea corupției. Martin Tzanov, CEO la BizPortal, în Bulgaria, a subliniat că utilizarea analizei big-data de către SceMaps îmbunătățește rezistența și se dovedește utilă atunci când investighează rețelele locale de capturare a statului. „Este un proiect pilot care poate fi utilizat la nivel european”, a remarcat acesta.

Citiți mai multe despre eveniment aici.

Puteți urmări înregistrarea integrală a evenimentului mai jos

 

Mai multe informații:

Todor Galev, Senior Researcher, Centrul pentru Studiul Democrației (Bulgaria): [email protected]

Daniela Mineva, Cercetător, Centrul pentru Studiul Democrației (Bulgaria) : [email protected]

 

 

 

Proiect finanțat prin Fondul pentru Securitate Internă al Uniunii Europene – Poliție. Conținutul acestui site web reprezintă doar opiniile partenerilor proiectului SceMaps și este responsabilitatea exclusivă a acestora. Comisia Europeană nu își asumă nicio responsabilitate pentru utilizarea informațiilor pe care le conține.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.